Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Nieuwe titel ArtEZ Press: No University. A Creative Turn in Higher Education door Jeroen Lutters

  • Onderzoek

No University. A Creative Turn in Higher Education is een must read voor iedereen die de hedendaagse structuur van het hoger onderwijs in twijfel trekt en op zoek is naar een meer veerkrachtige, rechtvaardige en duurzame toekomstige samenleving, met name door de kunsten en geesteswetenschappen te herpositioneren. Het nieuwe boek van Jeroen Lutters verkent een onderwerp dat ongelooflijk belangrijk is voor de toekomst van onze samenleving: de innovatie van het hoger onderwijs. 

Nieuwe titel bij ArtEZ Press: No University. A Creative Turn in Higher Education door Jeroen Lutters
Nieuwe titel bij ArtEZ Press: No University. A Creative Turn in Higher Education door Jeroen Lutters

In zijn nieuwe boek neemt auteur Jeroen Lutters, lector Art education as Critical Tactics (AeCT) bij ArtEZ, ons mee op een zeer persoonlijke tocht terug naar de bron van zijn pedagogische filosofie over het hoger onderwijs: de Vrije Hogeschool van Bernard Lievegoed (opgericht in 1971), zijn weg vindend in de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Windesheim Universiteit van toegepaste kunst en ArtEZ University of the Arts, met als hoogtepunt een gezamenlijk project dat dit jaar is gelanceerd in het academiehuis in Zwolle ‘No University – Center for Advanced Studies’, waar wetenschappers, kunstenaars en andere makers samenwerken aan een meer veerkrachtige, rechtvaardige en duurzame toekomstige samenleving, met name door de kunsten en geesteswetenschappen te herpositioneren.

Lutters laat zien hoe 50 jaar na de start van de Vrije Hogeschool dit concept voor hem nog steeds een belangrijke leidraad is in het creëren van een niet-reductionistische, gededisciplineerde, gelaagde vorm van hoger onderwijs. No University: een echt academisch ideaal, gebaseerd op een traditie van wat Joseph Beuys ooit ‘de wetenschap van de vrijheid’ noemde.

Dr. John Johnston, een vooraanstaand wetenschapper in maatschappelijk betrokken kunstpraktijken, zegt: 'Dit is een mooie, poëtische reflectie op een zeer unieke vorm en ervaring van onderwijs.'

Meer over Jeroen Lutters

Jeroen Lutters is lector Art education as Critical Tactics (AeCT) aan ArtEZ University of the Arts, auteur van Creative Theories of (Just About) Everything (2020), en ontwerper van enkele grensverleggende onderwijsontwerpen in het hoger onderwijs, zoals No School, Teachers' College, Artist Educator en Create Space.

Center of Advanced Studies

No University is een internationale gemeenschap van non-conformistische kunstenaars, makers en wetenschappers, die samenwerken aan interdisciplinair, multi-level, non-reductionistisch onderzoek en experimenten met betrekking tot de belangrijke maatschappelijke uitdagingen van de komende decennia: duurzaamheid, gelijkwaardigheid en veerkracht.