Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Kabinet vraagt met CTB’s het onmogelijke

“Met het voorstel voor de mogelijke invoering van de coronatoegangsbewijzen (CTB) in het hoger onderwijs zoals deze nu aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd, vraagt het kabinet het onmogelijke van de hogescholen en universiteiten van Nederland. Het verplichten van een CTB beperkt ontegenzeggelijk de toegankelijkheid, terwijl het kabinet 100% toegankelijkheid tot het hoger onderwijs voor alle studenten eist”, stelt de Vereniging Hogescholen (VH) in haar bericht.

Kabinet vraagt met CTB’s het onmogelijke

Het College van Bestuur van ArtEZ, Marjolijn Brussaard en Maarten Bremer, schaart zich achter dit bericht. “Hoe kan aan de ene kant 100% toegankelijkheid worden geëist voor alle studenten en aan de andere kant het invoeren van een CTB verplicht worden gesteld?” vraagt Brussaard zich af. “We hebben zo hard gewerkt om voor alle studenten hoogwaardig onderwijs aan te blijven bieden, ondanks alle maatregelen. We hebben een hybride vorm gevonden, daar waar dat mogelijk was. Maar voor ons praktijkonderwijs is het onmogelijk om alles online aan te bieden: daar moet een substantieel deel fysiek blijven plaatsvinden. Ik weet ook niet hoe ik het voor me moet zien dat we met een CTB studenten fysiek onderwijs aanbieden maar tegelijkertijd voor degenen zonder bewijs vergelijkbaar praktijk onderwijs moeten ontwikkelen. Bovendien is het geen realistische vraag aan onze medewerkers die op dit moment door de coronamaatregelen al overvraagd zijn.

Naast de inhoudelijke bezwaren, zijn er nog de praktische bezwaren over de handhaving. Het is met zoveel panden in verschillende steden niet realistisch om te denken dat beveiligers met scanapparaten neerzetten, de oplossing kan bieden. “Alleen al onze openingstijden van 08.00 uur ’s morgens tot 22.00 uur ’s avonds en in het weekeinde, zorgen ervoor dat er een onevenredig aantal fte zou moeten worden ingezet om ook maar in de buurt te kunnen komen van handhaving. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het aantal ingangen, gedeelde faciliteiten enzovoorts,” aldus Brussaard.

Behalve de praktische bezwaren op het gebied van onderwijs en de handhaving, hecht ArtEZ University of the Arts grote waarde aan de toegankelijkheid van het onderwijs voor iedereen. Een verplichting die in onze grondwet is vastgelegd, maar die vooral ook van groot belang is voor de studenten. “De noodzaak van elkaar te blijven ontmoeten is ook wel gebleken uit het onderzoek dat vorige week verscheen over de psychische gezondheid van studenten. Meer dan de helft van de studenten (51%) ervaart psychische klachten. Veel studenten ervaren eenzaamheid, prestatiedruk, stress en slaapproblemen. En dat komt mede door de invloed van de coronamaatregelen. Die toegankelijkheid van het onderwijs is dus gewoon noodzakelijk voor studenten,” vertelt Bremer.

Brussaard maakt zich zorgen over de tweedeling die ontstaat: “We delen met elkaar het gevoel van onveiligheid. We zien dat de discussies hierover verharden. En dat is een onwenselijke beweging. Wij zijn op zoek naar een manier om met respect voor elkaar in gesprek te blijven. Om manieren te vinden om met positieve oplossingen te komen. Dat we naar elkaar kunnen zeggen: kijk, zo kan het ook.”

Het College van bestuur van ArtEZ, Marjolijn Brussaard en Maarten Bremer
Het College van Bestuur van ArtEZ, Marjolijn Brussaard en Maarten Bremer