Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Praveen Sewgobind projectleider inclusie en diversiteit ArtEZ

ArtEZ University of the Arts heeft met Praveen Sewgobind een inspirerende en kritische projectleider inclusie en diversiteit gevonden die integraal invulling gaat geven aan de inclusie en diversiteits-initiatieven binnen ArtEZ. Door deze met elkaar te verbinden, verder uit te werken en te verdiepen, hoopt ArtEZ deze thema’s verder uit te diepen en in te bedden in de cultuur en structuur van de hogeschool. Sewgobind wordt per 1 november aangesteld bij ArtEZ.

Praveen Sewgobind
Praveen Sewgobind

Sewgobind is cultuurwetenschapper, heeft een achtergrond in sociaal activisme en was hiervoor werkzaam bij de Design Academy in Eindhoven als Research Professor Diversity & Inclusivity en als Postdoctoral Researcher at the Amsterdam School for Cultural Analysis.

Graag wil ik kritische methodes stimuleren om te laten zien dat we allemaal moeten blijven leren, en dat leren een levenslang proces is. Dat maakt het spannender, socialer, en uiteindelijk kunnen onze instellingen en organisaties een betere afspiegeling zijn van onze leefomgeving.
Praveen Sewgobind

ArtEZ houdt zich op verschillende fronten bezig met de thema’s diversiteit en inclusie. Onder andere met het programma van Studium ‘diversity for what’. Maar ook door zelfkritisch te blijven en de leer- werkomgeving te onderzoeken. De studenten van ArtEZ geven op verschillende wijze invulling aan de thema’s en bevragen de organisatie regelmatig naar de status quo. Met de aanstelling van Sewgobind is het College van Bestuur ervan overtuigd de juiste kennis, ervaring, visie en kunde in huis te hebben gehaald om de initiatieven met elkaar te verbinden, de dialoog te organiseren en de thematieken binnen ArtEZ naar een volgend niveau te brengen.

Sewgobind: “Ik ben Hindoestaans-Surinaams en heb een lange reis gemaakt om mijn eigen verscheidenheid aan identiteiten vorm te geven en te plaatsen. Dat proces is nooit afgelopen, en door mijn culturele verbindingen met Zuid-Azië, het Caraïbisch gebied, en Europa voel ik me gesterkt om een filosofie en een praktijk van culturele diversiteit in mijn sociale omgeving te stimuleren."

Het streven naar meer inclusie en diversiteit is een zaak van maatwerk en kan niet worden opgelegd, maar moet worden doordacht, ervaren, en geleefd. Op die manier, door anderen te zien en achtergronden te begrijpen, kunnen we organisaties en andere leefomgevingen sociaal rechtvaardiger maken.