Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Simone Atangana Bekono wint Hebban Debuutprijs 2021

  • Schrijven
  • ArtEZ-prijswinnaars

Simone Atangana Bekono, alumna Creative Writing heeft met haar roman ‘Confrontaties’ de Hebban Debuutprijs 2021 gewonnen. De jury oordeelde: 'Confrontaties is een actueel en confronterend boek. Atangana Bekono laat daadwerkelijk een nieuwe stem horen in de Nederlandse moderne literatuur, een stem die de lezer enorm raakt en nog lang in de oren blijft klinken.'

GESPOT: Simone Atangana Bekono wint Hebban Debuutprijs 2021

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten en richt zich op Nederlandstalige literaire fictie, literaire non-fictie, spanning, feelgood en Young Adult. Het is de enige juryprijs in Nederland en Vlaanderen die een grote invloed heeft van lezers. Een lezersjury bestaande uit meer dan 100 lezers bepaalt de shortlist. Een professionele eindjury kiest vervolgens het beste debuut.

De jury onder leiding van juryvoorzitter Deirdre Carasso roemde Simone Atangana Bekono om haar spel met taal en de manier waarop ze zich meester toont over het verhaal:

 Confrontaties zet aan tot het denken én voelen over de manier waarop onze maatschappij mensen vormt en beïnvloedt. Een belangrijke functie van literatuur en een opgave voor elke schrijver, een taak die Atangana Bekono met hetzelfde zelfvertrouwen als haar heldin tot een nieuwe hoogte tilt.

Atangana Bekono's debuutroman 'Confrontaties' verscheen in september 2020 bij Lebowksi Publishers en is ook genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2021, Het Beste Boek voor Jongeren 2021 en de Bronzen Uil 2021. Eerder dit jaar stond Atangana Bekono ook al in de Volkskrant gekozen top drie literaire talenten voor 2021.

Beluister een fragment uit 'Confrontaties', voorgelezen door Simone Atangana Bekono:

Lees meer over de opleiding Creative Writing