Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Alumni ArtEZ Toneelschool winnen met hiphop-theater collectief DIEHELEDING The Next!

  • Theater

Deze week ontving hiphop-theatercollectief DIEHELEDING uit handen van juryvoorzitter Hanneke Groenteman de stimuleringsprijs The Next! uitgereikt voor hun projectplan TUPAC. Aan de prijs is een geldbedrag van €25.000,- verbonden.

Juryvoorzitter Hanneke Groenteman samen met DIEHELEDING – Fotograaf: Jitske Nap
Juryvoorzitter Hanneke Groenteman samen met DIEHELEDING – Fotograaf: Jitske Nap

Jaarlijks wordt The Next!, een bedrag van maximaal 25.000 euro, uitgereikt aan een maker of groep die een voorstelling belooft te maken waarin de missie van DNA Next! maximaal wordt uitgedragen. DNA Next! zoekt naar makers in de podiumkunsten die het verschil kunnen maken. Diversiteit en inclusiviteit in de meest brede zin zijn daarbij het uitgangspunt.

Toelichting juryrapport:

‘De uiteindelijke winnaar, TUPAC van DIEHELEDING, werd gekozen vanwege een voor ons intrigerende dubbele laag in de benadering van het stuk. Diversiteit en inclusiviteit bestaan bij de gratie van een kritische blik. Wie bepaalt wie de onderwerpen mag aankaarten? Mag je als buitenstaander meepraten over een cultuur die niet je eigen cultuur is? Ook als je wilt onderzoeken hoe deze cultuur kan bijdragen aan meer diversiteit en inclusiviteit. Deze knagende benadering van wie wel en niet over bepaalde zaken zou mogen vertellen vinden wij als panel bijzonder interessant en een gegeven dat we graag door de winnaar willen laten onderzoeken.’

In het project buigt DIEHELEDING  zich over het werk en leven van de wereldberoemde rapper Tupac Shakur. Hiphop-icoon Tupac, in 1996 doodgeschoten, kende een grillige levensloop. Hij transformeerde van gevoelige, poëzie-schrijvende tiener in een rapper met snoeiharde teksten vol van haat en geweld. En als het aan DIEHELEDING ligt gaat het gesprek in de zaal verder. Ze hopen zowel hiphop-liefhebbers als intellectuelen en theatermakers met vragen over representatie aan te trekken om de discussie voelbaar en levendig te maken.

Hiphop-theater collectief DIEHELEDING bestaat uit alumni van de ArtEZ Toneelschool: Steven Ivo, Annebel Overbeeke, Nick Livramento Silva, Merel Pauw en Dalorim Wartes. Onder leiding van regisseur Jip Vuik, docent bij ArtEZ, maken zij hiphop-theater. De liefde voor hiphop bracht hen samen en via hiphop vertellen de makers verhalen.