Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Master Fashion Strategy gaat verder als master Critical Fashion Practices

  • Fashion

Vanaf 1 september gaat de master Fashion Strategy verder onder een nieuwe naam: master Critical Fashion Practices. Gedurende de afgelopen jaren zijn de visie en het studieprogramma van de master aangescherpt. De naamsverandering markeert de laatste stap in dat proces: de opleiding slaat een nieuwe weg in.

Master Fashion Strategy gaat verder als master Critical Fashion Practices
Master Fashion Strategy gaat verder als master Critical Fashion Practices

De masteropleiding Critical Fashion Practices gelooft dat onze modesystemen er anders uit zouden kunnen zien. Centraal staat het onderzoeken van alternatieve en kleinschalige vormen van fashion en kleding maken: andere manieren van doen, zien en ervaren. Het masterprogramma wil positieve benaderingen van fashion op de kaart zetten, door theorie en praktijk samen te brengen en door fashion in al haar verschijningsvormen te verkennen.

De master streeft naar het herdefiniëren van de betekenis van fashion in onze sociale, culturele en economische domeinen. Hoe kan fashion bijvoorbeeld ontstaan vanuit een systeem zonder hiërarchie, in een omgeving van symbiose tussen alle levende wezens die erbij betrokken zijn? En hoe kan fashion die tegelijkertijd sterker en mondiger maken? Wat als we de focus zouden leggen op de emotionele, ethische en sociale waarde van fashion – hoe zou die vorm krijgen?

Deze vragen – en meer – worden gesteld bij de master Critical Fashion Practices. Want het is tijd om te onderzoeken hoe we afstand zouden kunnen nemen van de ons opgelegde en gevestigde manieren van produceren, consumeren en gebruiken die tot op vandaag de dag bepalend zijn geweest voor het gelimiteerde concept van fashion.

Meer informatie

Wil je meer weten over de opleiding? Of heb je vragen over de nieuwe naam van het masterprogramma? Stuur dan een mail naar CriticalFashionPractices@ArtEZ.nl.

Ontdek meer over de master via de website en op Instagram @macriticalfashionpractices – en bekijk het Instagram account waarop de afstudeerders van dit jaar (generation 29) hun digitale expo hebben gehost. Het project heet Fashion's Interplay; A display and exhibition investigating the boundaries between garments, bodies, and systems.