Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Acht uur schoffelen voor de beste twintig kilometer van je leven

  • Vormgeving

Gijs Schalkx van de opleiding Product Design heeft voor zijn afstudeerproject de Slootmotor ontwikkeld. Een voertuig dat rijdt op brandstof, verzameld in een reservoir achterop met een soort grote condoom erin. Voor het vullen van de tank moet je maar liefst acht uur lang schoffelen… in een sloot of een vijver.

Slootmotor - Foto: Gijs Schalkx
Slootmotor - Foto: Gijs Schalkx

Waar we heen gaan, is snelheid niet gewenst. Meer snelheid betekent meer pk's, wat meer cc's betekent, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik. Wat als we nu zonder grote brandstofbedrijven zelf in brandstof kunnen voorzien en daar een motor op laten rijden?

Voor de slootmotor haalt Gijs zelf brandstof uit het water. Voor dit aparte idee dook hij in de boeken. “Daar kwam ik een interessant verhaal tegen over een visser. Elke keer wanneer hij ging vissen, hing hij een speciale bak achter zijn boot. Eenmaal thuis gekomen had die bak zich gevuld met methaangas. Zo kon hij thuis de vis bakken op eveneens zelf gevangen methaangas. Helemaal geweldig. Methaan komt in al onze sloten en vijvers voor in Nederland. En daar kun je brandstof van maken. Dus ging ik dat idee uitwerken. Want zo kun je fossielvrij rijden."

Lees hier op BN De Stem het volledige verhaal van Gijs. Kijk ook hieronder de video van het allereerste ‘Plompstation’ in Musispark in Arnhem of kijk voor meer info op de website van het project: www.uitsloot.nl.