Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

ArtEZ en Sonsbeek 20-24

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving

ArtEZ is deze zomer partner van kunstmanifestatie Sonsbeek 20-24. Het is de twaalfde editie van de meest prestigieuze tentoonstelling voor kunst in de openbare ruimte in Nederland. ArtEZ is als partner betrokken bij de expositie met projecten waarbij uiteindelijk het werk van studenten later wordt tentoongesteld.

Raumlabor - Deep Encounter | Foto: Juuke-Schoorl
Raumlabor - Deep Encounter | Foto: Juuke-Schoorl

De samenwerking met o.a. de masteropleiding DAI Art Praxis faciliteert delen van het educatieprogramma. De opleiding organiseert meerdere symposia samen met sonsbeek20-24, waarvan er twee al hebben plaatsgevonden: Roaming Assembly#28 presents Sonsbeek Council#2 Infectious Waves – on power and radio en Roaming Assembly# 27 presents Sonsbeek Council #1 Force Times Distance - On Labour and its Sonic Ecologies. Het derde gezamelijke symposium zal plaatsvinden op 28 en 29 Augustus: Roaming Assembly#29 / Council#3~ SEXWORK IS HONEST WORK~ an ongoing invocation curated by sonsbeek 20-24 and Olu Oguibe commisioned by, and in collaboration with the DAI. Voorafgaand aan het symposium presenteren DAI & sonsbeek20-24 van 25 t/m 27 augustus hun AEROPONIC ACTS: publieke presentaties door studenten, met responses door Olu Oguibe en anderen. Opleidingshoofd Gabriëlle Schleijpen is tevens als bestuurslid én jurylid actief betrokken geweest bij de inbedding van sonsbeek20-24 in Arnhem.

De masteropleiding Werkplaats Typografie creëerde de website (Michelle Lin), de corporate identity (Frédérique Gagnon), Campagne ‘21 (Lydienne Albertoe en Mariavittoria Campodonico), de Reader (Leon Lukas Plum), de wayfinding, signage en bezoekersgidsen (Egle Petraskaite en Yan Zhihan) en de catalogus (Marcus Wachter).

Via de bacheloropleiding BEAR Fine Art lopen er verschillende projecten waarbij uiteindelijk het werk van studenten nu en ook in september en later wordt tentoongesteld als een vorm van residency. Verder zijn er stageplekken en toekomstige projecten na de zomer.

Dankzij het interdisciplinaire programma van alle docentopleidingen lopen er ten slotte gesprekken met curatoren om op basis daarvan vrij, interdisciplinair werk te maken.

Cheick Diallo - Foto: Django Van Ardenne

Kunst door heel Arnhem

Meer dan 250 nationale en internationale kunstenaars tonen hun werk tijdens Sonsbeek 20-24 in Arnhem. Het programma is van artistiek directeur Bonaventure Ndikung, met hulp van curatoren Antonia Alampi, Amal Alhaag, Zippora Elders en Aude Mgba. Studium Generale werkte samen met Aude Mgba aan het project My learning is affected by the condition of my life.

Geluid speelt een centrale rol deze editie, net als arbeid en gelijkheid. Ook werpt de expositie een kritische blik op het koloniale verleden, waarin slaven stem noch identiteit hadden.

Nieuw dit jaar is dat het een zestien kilometerlange tentoonstelling is op dertien binnen- en buitenlocaties. De kunstmanifestatie loopt vanaf de Eusebiuskerk in het centrum via de parken Sonsbeek en Zypendaal tot het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Via vijf routes staat de gehele tentoonstelling in verbinding met elkaar.

Internationale faam

De Sonsbeektentoonstelling bestaat sinds 1949 en was een van de eerste internationale kunstmanifestaties ter wereld. Het was een poging om Arnhem, dat flink had geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog, nieuwe allure te geven. Als één van de eerste internationale kunstprojecten na de Biënnale van Venetië (1895), de Whitney Biënnale (1932) en voorafgaand aan Documenta (1955) heeft Sonsbeek internationaal naam gekregen als baanbrekende tentoonstelling voor kunst in de openbare ruimte.

Sonsbeek 20-24 loopt vanaf 2 juli tot en met 30 augustus 2021. Het gehele programma vind je op www.sonsbeek20-24.org.