Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: afstudeerprojecten masterstudenten ArtEZ bij selectie Archiprix 2021

  • Architectuur en...
  • ArtEZ-prijswinnaars

Twee masterstudenten van ArtEZ schoppen hoge ogen met hun afstudeerwerk: het werd geselecteerd voor Archiprix 2021. De projecten van Ying-Ting Shen (master Interieurarchitectuur) en Antoine Bowers (master Architectuur) behoren daarmee tot de 30 beste afstudeerwerken binnen de vakgebieden van de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Ying-Ting Shen, master Interieurarchitectuur (Corpo-real)
Ying-Ting Shen, master Interieurarchitectuur (Corpo-real)

Build with memory: toepassing van traditionele bouwmethode na rampen 

Ying-Ting Shen deed de master Interieurarchitectuur (Corpo-real) bij ArtEZ en studeerde af met BUILD WITH MEMORY: application of traditional construction method in post-disaster shelter. Het project gaat over het hergebruik van Taiwanese inheemse duurzame bouwmethodologie voor de wederopbouw van woningen en emotionele gevoelens na een ramp: Ying-Ting ontwierp een schuilplaats voor in een rampgebied, voortkomend uit haar persoonlijke ervaring met een aardbeving in haar woonplaats in Taiwan. Ze werd begeleid door tutors Eric de Leeuw en Lucia Laptakova.

Fuente: een plek voor verstilling op Aruba

Antoine Bowers volgde de master Architectuur bij ArtEZ en studeerde af met FUENTE: een plek voor verstilling op Aruba. Antoine ging aan de slag met de restanten van een oude goudsmelterij bij Balashi op Aruba: hij voorzag het gebouw van een nieuwe betekenis, door vervuilende processen te vervangen door helende en zuiverende (in de vorm van regen) en de oude smederij te verbinden met de omgeving. Antoine stond onder begeleuiding van tutors Gianni Cito, Anouk Vogel, Ralph Brodruck en Annemarieken Hilberink.

Boek 30 beste plannen

De werken van Ying-Ting en Antoine zijn opgenomen in het boek wat Archiprix sinds 1993 jaarlijks uitgeeft: het bevat alle 30 afstudeerplannen die de opleidingen selecteerden als hun beste afstudeerplan, evenals het juryrapport en een overzicht van alle oud-winnaars. De editie 2021 is ontworpen door grafisch ontwerper Wibke Bramesfeld. Samen vormen de boeken een unieke serie die niet alleen inzicht geeft in de state of the art van het Nederlandse ontwerponderwijs maar ook van het grafisch ontwerp (bron: www.archiprix.nl).

Over Archiprix

Met de presentatie en beoordeling van het beste afstudeerwerk op de vakgebieden van de architectuur, stedenbouw en landschaps-architectuur introduceert Archiprix een nieuwe lichting van de meest getalenteerde ruimtelijk ontwerpers op nationaal én mondiaal niveau en presenteert hun inspirerende afstudeerprojecten aan een breed publiek (bron: www.archiprix.nl)