Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Expositieroutes duurzame mode en werk van alumni op Fashion + Design Festival Arnhem

  • Fashion

Vandaag, op donderdag 3 juni, gaat het Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) van start: een jaarlijks terugkerend stadsfestival waarin mode, design, kunst en cultuur met elkaar versmelten. Tot en met 3 juli – een hele maand lang – komt de stad Arnhem tot bloei met exposities, prikkelende modeshows, indrukwekkende voorstellingen en evenementen (bron: www.fdfarnhem.nl). Het programma bevat bijzondere bijdragen van studenten en alumni van ArtEZ.

MARCO BLAZEVIC | foto door Marco Blazevic, Hyeongbae Jeon & Phillip Obwaller | FDFA
MARCO BLAZEVIC | foto door Marco Blazevic, Hyeongbae Jeon & Phillip Obwaller | FDFA

PURPOSE: op zoek naar immaterieel geluk en zingeving

FDFA’21 staat in het teken van PURPOSE en haar tien dimensies: consumptie, gelijkheid, ratio, emotie, esthetiek, macht, empathie, vergankelijkheid, grondstof en gedachten. Aan de hand van het PURPOSE-thema gaan kunstenaars, ontwerpers, culturele instellingen en bezoekers samen op zoek naar zingeving en geluk. En niet zomaar zingeving en geluk: er wordt ingezoomd op de wijze waarop fashion- en productdesign inspelen op de verschuivende focus van materieel consumentisme naar immaterieel geluk en zingeving.

Onderdeel van het programma zijn twee expositieroutes over duurzame mode – beide aan de hand van een audiotour met persoonlijke toelichting van de participanten en dus helemaal COVID proof.

FDFA x ArtEZ Fashion Design: TOILE-DE-LUXE

Ter voorbereiding van hun afstudeercollectie ontwikkelden de studenten van de bachelor Fashion Design in Arnhem een precollectie aan het begin van het schooljaar: een toile-de-luxe. De foto's van deze collecties worden voor het eerst vertoond in het kader van thema PURPOSE, in een foto-expositie genaamd TOILE-DE-LUXE. De beelden zijn te zien op verschillende plekken in de binnenstad: in de etalages van inspirerende winkels en horecapanden in Arnhem. Met een speciale wandelroute loop je langs alle foto's.

Nieuwsgierig? Neem in juni een kijkje bij TOILE-DE-LUXE

Etalage- en fotoroute DIMENSIONS

DIMENSIONS is een foto-expositieroute door het Arnhemse Modekwartier, langs beelden van modefotograaf Wendelien Daan. Wendelien is alumnus van de bachelor Fashion Design in Arnhem. Haar werk is sinds haar afstuderen in 1988 internationaal gepubliceerd in onder andere Vogue, Harper’s Bazaar, i-D en ELLE.

Gebaseerd op de tien dimensies van het thema PURPOSE schoot Wendelien de campagnebeelden van FDFA’21, samen met styliste Mary-Lou Berkulin – ook oud-studente Fashion Design aan ArtEZ. Mary-Lou is freelance stylist en werkt onder andere voor Harper’s Bazaar, Linda., Glamcult en Hul Le Kes. Daarnaast is ze oprichter en hoofdredacteur van Monument Magazine.

De foto's laten kledingstukken zien van ontwerpers te zien die een bijzondere link met Arnhem hebben, waaronder de ArtEZ-studenten Fashion Design.

Deze foto's zeker zien? Wandel langs de DIMENSIONS expositie!

ArtEZ alumni modemerk *DIED* op FDFA

Na internationale ervaring te hebben opgedaan in de fashion-branche richtten Marieke Holthuis en Diederik Verbakel, alumni van de bachelor Fashion Design bij ArtEZ, hun eigen modelabel op: *DIED*. Ze timmerden hard aan de weg en zijn inmiddels een naam waar je niet meer omheen kunt. Het is dan ook geen verrassing dat *DIED* aanwezig is op het Fashion + Design Festival Arnhem, en wel met nieuw werk, gemaakt op een zelfgebouwd weefgetouw van sloophout. De installatie heet Weaving with Waste en is te zien in bibliotheek Rozet. Daarnaast maakt *DIED* onderdeel uit van designertalk Numéro x FDFA: Ratio, Emotie & Esthetiek, waarin Numéro's Timotej Letonja in gesprek gaat met Diederik Verbakel.

Lees meer over *DIED* in dit artikel van Het Parool van vrijdag 28 mei.

Meer informatie

Ontdek alles over FDFA op de website - en lees het artikel op arnhemsekoerier.nl.

 

Bron: www.fdfarnhem.nl

MICHAEL DE GEUS | foto door Lonneke van der Palen, 3D door Willem Stapel | FDFA
MICHAEL DE GEUS | foto door Lonneke van der Palen, 3D door Willem Stapel | FDFA