Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: NOT____ENOUGH collective in curator-team State of Fashion 2022

  • Fashion

De eerstvolgende editie van State of Fashion, de kunst- en modemanifestatie die plaats zal vinden in het voorjaar van 2022, wordt samengesteld door Fashion Revolution's presentatie-initiatief ‘Fashion Open Studio’ in samenwerking met ‘NOT____ENOUGH collective: een collectief van drie kritische Zuid-Amerikaanse modemakers en ArtEZ-alumni die de rol van de onderdrukker en de onderdrukte in mode onderzoeken. De twee teams ontwikkelen samen een visie voor de biënnale en organiseren beide een programma met o.a. tentoonstellingen en publieksactiviteiten.

NOT____ENOUGH collective: v.l.n.r. Mari Cortez, Marina Sasseron de Oliveira Cabral en Andrea Chehade Barroux © María Gil Mendoza
NOT____ENOUGH collective: v.l.n.r. Mari Cortez, Marina Sasseron de Oliveira Cabral en Andrea Chehade Barroux © María Gil Mendoza

‘Samen leven’, ‘(be)oefenen’, ‘herstel’, ‘helen’, ‘reis’ en ‘verandering’: dit waren termen die het nieuwe curator-team gebruikte om zich aan de wereld te introduceren tijdens een online persevenement. “De woorden vormen de start van een gesprek tussen ons als curatoren, maar ook tussen ons en het publiek. Ons doel is om de biënnale niet te benaderen als een geïsoleerd evenement, maar als een doorlopend experiment waarin iedereen een rol kan hebben," zegt het team van Fashion Open Studio. "Hoe kunnen we in deze biënnale bestaande manieren van presenteren, programmeren en selecteren ter discussie stellen? Hoe komen we voorbij het erover praten, hoe kunnen we het samen daadwerkelijk gaan doen? Hoe ziet dit eruit, hoe werkt het en hoe voelt het? We stellen we ons werkproces vanaf het begin open, zodat dat mensen dit samen met ons kunnen ervaren,” voegen de leden van NOT____ENOUGH collective toe.

NOT____ENOUGH collective: nieuwe perspectieven op de toekomst van mode

NOT___ENOUGH is een collectief van drie kritische Zuid-Amerikaanse modemakers die de rol van de onderdrukker en de onderdrukte in mode onderzoeken. Design, fashion en kunstpraktijken hebben lang bijgedragen aan het bestendigen van het kolonialisme door bepaalde manieren van denken, doen en leren. Om dit te doorbreken moedigt NOT___ENOUGH  mensen aan om ontwerp- en onderwijspraktijken tot in de wortels te heroverwegen, te herwaarderen en opnieuw uit te vinden. De drie leden van het collectief zijn alumni van de master Fashion Strategy van ArtEZ. Hun ideeën over structurele asymmetrie, kolonialisme en de rol ervan in het onderwijs komen deels voort uit hun ervaringen als internationale masterstudenten in de context van Westers kunst- en designponderwijs.

State of Fashion selecteerde het kersverse curator-team via een open call die resulteerde in maar liefst 118 aanmeldingen uit 31 verschillende landen. De selectie werd gemaakt met de steun van een internationale adviesraad, bestaande uit Omoyemi Akerele, Otto von Busch, Carla Fernández, Hakan Karaosman, Aditi Mayer en Amanda Pinatih. ‘We willen dat de biënnale een veelvoud aan stemmen vertegenwoordigt,’ zegt Steven van Teeseling, directeur van Stichting Sonsbeek & State of Fashion. ‘Het voelde daarom logisch om twee teams uit te nodigen om samen te werken. Met Fashion Open Studio brengen we een ervaren team aan boord en verbinden we ons met een sterk wereldwijd netwerk van change-makers. Met NOT____ENOUGH collective nodigen we drie visionaire ArtEZ-alumni uit om terug te keren naar Arnhem om met de stad nieuwe perspectieven op de toekomst van mode in praktijk te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat dit leidt tot synergie en dat de samenwerking een veelvoud aan inzichten en netwerken zal verbinden.’ 

Het nieuwe curator-team neemt het platform van State of Fashion over na ‘This is an Intervention’, het online programma dat deze week eindigt met een online tentoonstelling. Het team treedt in de voetsporen van José Teunissen, de curator van de eerste State of Fashion biënnale in 2018. De volgende biënnale vindt plaats in voorjaar 2022 en heeft als doel om 40.000 bezoekers te bereiken met een on- en offline programma. Het thema wordt in juni 2021 bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Fashion + Design Festival Arnhem.

Over State of Fashion

State of Fashion is een internationaal modeplatform dat pioniers op het gebied van modeontwerp, onderzoek en business met elkaar verbindt en hun ideeën en innovaties met de wereld deelt. Het platform staat voor het kritische reflecteren op gangbare opvattingen en modellen in de mode. Samen met ontwerpers, bedrijven, wetenschappers, het onderwijs, consumenten en andere stakeholders in de mode verkent State of Fashion actief een dringend noodzakelijk nieuw modesysteem.

State of Fashion bouwt voort op de Arnhem Mode Biënnale (2005 – 2013) en op het imago dat de stad Arnhem heeft opgebouwd als centrum voor vernieuwing, onderzoek en innovatie in de mode. Het platform werkt nauw samen met ArtEZ University of the Arts, Museum Arnhem en het Fashion + Design Festival Arnhem. Daarnaast speelt het een centrale rol in de landelijke programma’s Taskforce Fashion en Culture.Fashion. State of Fashion is onderdeel van de Stichting Sonsbeek & State of Fashion, die ook het doorlopende programma sonsbeek 20-24 voor beeldende kunst organiseert. De Stichting wordt structureel ondersteund door de Gemeente Arnhem en de Provincie Gelderland. Per 2021 wordt State of Fashion ondersteund door het Ministerie van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap binnen de landelijke culturele basisinfrastructuur 2021-2024.

Meer ontdekken

Lees alles over NOT____ENOUGH collective

Bekijk de website van State of Fashion en volg State of Fashion op Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn - zoek op hashtag #stateoffashion2022.

Lees ook het artikelen in AD.