Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: toneelschool-alumnus Tobias Nierop is Johan Cruijff in 14 de musical

  • Theater

Tobias Nierop, oud-student van de Toneelschool in Arnhem, kruipt in de huid van Johan Cruijff in 14 de musical: een ode aan de Nederlandse voetballegende die dit najaar in première gaat. De rol van Cruijffs vrouw Danny is voor Myrthe Burger.

ArtEZ-alumnus Tobias Nierop is Johan Cruijff in 14 de muscial | beeld: Han Furnée
ArtEZ-alumnus Tobias Nierop is Johan Cruijff in 14 de muscial | beeld: Han Furnée

Geen zingende Cruijff

Tobias ontwikkelde zich na zijn afstuderen van ArtEZ als allround acteur. Hij werkte onder meer bij Orkater, Oostpool, PeerGrouP, Theater Bellevue en Frascati – en was regelmatig te zien op televisie. Dat hij nu de hoofdrol in een musical gaat spelen, had hij niet verwacht. Want, zo meldt Theater.nl: Tobias is een ‘musicalster zonder zangambitie’: zingen is niet zijn grootste talent. Maar voor de rol van Cruijff is dat geen enkel probleem: we hoeven geen zingende voetbalicoon te verwachten in 14 de musical, meldde scenarioschrijver en regisseur Tom de Ket al eerder. Cruijff kon ook niet echt zingen, en doet dat in de musical dus ook niet; het paste niet.

De mens achter het icoon

Wat gaan we dan wel zien en horen? Een verhaal over winnen en verliezen, vol pop en rock uit de jaren 60 en 70 en hier en daar een ballade. Het AD sprak Tobias – én zijn vader, die toevallig uit Betondorp komt – over zijn rol in 14 de musical. Wat betekent het voor hem om de voetbalicoon op het podium te mogen vertolken? In een video vertelt Tobias over het aanleren van het accent van Cruijff, over wat we gaan leren van de musical en hoe we de mens achter het icoon te zien zullen krijgen.

Tickets

De première van 14 de musical staat op de planning voor september 2021. Vanaf dan is de Nederlandstalige musical over de wereldster te bewonderen in het nieuwe AFAS Theater Leusden bij Amersfoort. Boek hier alvast je tickets.