Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

ArtEZ partner NADD: samen zorgen voor Nederlands Ontwerperfgoed

  • Vormgeving
  • Fashion
  • Architectuur en...
  • Onderzoek

Ontwerp is overal om ons heen. Ontwerpers en spelers in de digitale cultuur hebben een grote bijdrage geleverd aan ervaringen van schoonheid, gemak, kritiek, welzijn en aan het signaleren en oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Het is, zeker in deze snel veranderende tijd, essentieel om naast vooruit ook terug te kunnen kijken naar wat er eerder al is bedacht, bekritiseerd en ontworpen. Daarom is ArtEZ onlangs partner geworden van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) dat zich, samen met de andere 33 partners, richt op het Nederlands ontwerperfgoed.

ArtEZ partner NADD: samen zorgen voor Nederlands Ontwerperfgoed

NADD – een initiatief van Het Nieuwe Instituut in opdracht van het ministerie van OCW - maakt de relatie tussen ontwerp en maatschappelijke vernieuwing zichtbaar en wil hiermee aantonen dat de archivering en ontwikkeling van design en digitale cultuur erfgoed van wezenlijk belang zijn voor de samenleving. NADD wil een toegankelijk geheugen van design en digitale cultuur zijn en een dynamische plek voor kennisdeling. De missie van het netwerk is een verbindende en inspirerende rol te spelen bij maatschappelijke innovatie- en transitievraagstukken. Daarom is het belangrijk dat het huidige en toekomstige erfgoed van design en digitale cultuur zichtbaar, bruikbaar en houdbaar is voor professionals, onderzoekers, onderwijs en een breed publiek.

Partners NADD

Het NADD bestaat uit een groot aantal partners, waaronder ArtEZ, die samen zorg dragen voor het ontwerperfgoed in Nederland. Door de kracht en kennis van erfgoedinstellingen, musea, onderwijs- en cultuurinstellingen, kennisinstituten, makers, ontwerpers, overheden en andere partners te bundelen, kunnen de verschillende archieven beter op de kaart worden gezet. 

Lancering NADD op 17 december 2020

Op 17 december om 17.00 uur vindt de officiële lancering van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur plaats. De lancering vindt online plaats in bijzijn van Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Deelname is gratis en voor iedereen die geïnteresseerd is. Meer informatie over het programma en deelname.

Leestip: Artikel van AVROTROS Kunst over zes objecten die thuishoren in het Nederlands ontwerperfgoed.