Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Sonny Rollins geëerd door ArtEZ Conservatorium en Nederlands Jazz Archief

  • Muziek

Op 3 mei 1967 speelde jazzlegende Sonny Rollins samen met de Nederlandse muzikanten Han Bennink en Ruud Jacobs in de Rietveldkantine van ArtEZ; toen nog de Arnhemse Academie voor Beeldende Kunst. Een memorabel moment in de Nederlandse Jazzgeschiedenis. Op 4 december 2020 verzorgt ArtEZ Conservatorium samen met het Nederlands Jazz Archief een programma ter ere van de Saxophone Colossus met een optreden op exact dezelfde plek als in 1967, namelijk de huidige kantine van het Conservatorium in Arnhem. Het optreden vindt plaats in een bezetting met het originele bandlid Han Bennink (gast docent ArtEZ), Frans Vermeerssen en Dion Nijland, beiden docent aan de opleiding Jazz & Pop in Arnhem. Het is live te volgen via een online livestream.

Foto: Toon Fey
Foto: Toon Fey
It was a ‘take no prisoners’ type of music.
SONNY ROLLINS

Livestream en talkshow bij ArtEZ

Het programma op 4 december bestaat, naast het optreden, ook uit een talkshow. Deelnemers aan de talkshow zijn Han Bennink, Hans Dulfer en Jaap van de Klomp; de concertorganisator die Rollins naar Nederland haalde. De talkshow wordt gehost door de ontdekker van het materiaal, onderzoeker en muziekjournalist Frank Jochemsen. Het concert en de talkshow zijn live online bij te wonen op 4 december van 13:30 – 15:00 via een livestream via Facebook (hier ook terug te kijken). 

De legende van Sonny Rollins in Nederland begint met de avond in Arnhem.
FRANK JOCHEMSEN - Nederlands Jazz Archief

Mythische status 

In 1967 was Hans Dulfer er ook bij en tijdens het concert hield hij zijn hart vast uit angst dat zijn Amerikaanse held tussen de podiumdelen zou vallen tijdens het intense optreden. In de jaren daarna verwierf dit optreden een mythische status, doordat amateuropnamen van het Arnhem-concert vanaf de jaren zeventig werden doorgegeven op cassettebandjes. Jarenlang nam men aan dat de opnames uit Arnhem de enige waren van dit trio, totdat Frank Jochemsen een radiosessie in stereo en het geluid van een televisie-sessie ontdekte in het Nederlands Jazz Archief. 27 november 2020 was het Record Store Day en werd het album ‘Sonny RollinsRollins in Holland - The 1967 Studio & Live Recordings’ wereldwijd uitgebracht. Op dit album de opnames van Rollins in de studio, op de televisie en op het podium. Alle opnames zijn gerestaureerd door platenlabel Resonance en op 4 december volgt de sublieme Nederlandse release in CD-versie.  

In de decennia die ik nu op ArtEZ rondloop, eerst als student, later als docent en hoofd, heb ik vaak over dit legendarische concert gehoord.