Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Alumnus Dirk Ridder maakt strip ‘Het allerkleinste’ met wetenschapper Robbert Dijkgraaf

  • Vormgeving

Met een strip de wetenschap begrijpelijk maken, dat is het idee van Dirk Ridder. De oud-student Comic Design heeft samen met Robbert Dijkgraaf, de bekendste wetenschapper van Nederland, een stripboek gemaakt. Het resultaat: een uniek beeldverhaal over de kleinste bouwstenen van de werkelijkheid.

Alumnus Dirk Ridder maakt strip ‘Het allerkleinste’ met wetenschapper Robbert Dijkgraaf

De aanleiding voor het stripboek was het DWDD University college over minuscule deeltjes zoals cellen, moleculen, atomen en zelfs nog kleiner. In de strip, gebaseerd op dat college, wandel je met een gekrompen Dijkgraaf door de wereld van deze kleine deeltjes: een fantasierijke tocht langs een aantal van de bizarste fenomenen uit de wetenschap.

Volgens Robert Dijkgraaf is de strip een mooie manier om een groter publiek te bereiken: “Stripboeken stellen je in staat je vaste denkbeelden los te laten. Er kunnen dingen gebeuren waarbij het stemmetje wordt uitgeschakeld dat zegt ‘dat is helemaal niet logisch’. Dat kun je gebruiken om een fantasiewereld te creëren, maar ook om de werkelijkheid ónder de alledaagse werkelijkheid te laten zien: die van de wetenschap. Die kan namelijk heel vreemd zijn. Vreemd, maar waar.”

Dirk Ridder studeerde Comic Design in Zwolle en studeerde in 2019 af. ‘Het allerkleinste’ is het eerste stripboek van Dirk Ridder. Het was zijn afstudeerwerk. Het werk leverde hem de Debutanten Award 2019 op van de Stichting Debutantenfonds Beeldverhaal (SDB). Het SDB zet zich in voor beginnende striptekenaars en ondersteunt talent op hun weg naar professionaliteit binnen de stripwereld.