Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Frans van Gurp, docent Master Klassiek Muziek, wint Prix Europa

  • Muziek
  • ArtEZ-prijswinnaars

Gespot op NTR-nieuws | Podcast Making an Opera, naar idee van Frans van Gurp, wint Prix Europa (categorie Radio Music). Frans van Gurp is docent Master Klassieke Muziek Zwolle en programmamaker bij de NTR op Radio 4.

GESPOT: Frans van Gurp, docent Master Klassiek Muziek, wint Prix Europa

De NTR/NPO Radio 4-podcast Making an Opera is de winnaar van de Prix Europa Best European Radio Music Programme. Een van de jury commentaren luidde: “Very detailed in the numerous aspects of narration, the several angles and points of view sum up to a thrilling inside-story of the opera world. This programme is a good example to tell a 'classic' story with new means - and a very special, highly appealing tone.”

Dromen, geloven, vechten, incasseren en genieten

Het idee om deze podcastserie te maken, komt uit de koker van Frans van Gurp, docent Klassieke Muziek bij ArtEZ. “Wat komt er op het hoogste niveau allemaal kijken bij de productie van een fonkelnieuwe opera?” vroeg Van Gurp zich af. “Anderhalf jaar embedded bij De Nationale Opera gaf antwoorden: dromen, geloven, vechten, incasseren en genieten!” Tijdens die anderhalf jaar kreeg podcastmaker Stef Visjager onbeperkt toegang achter de schermen bij De Nationale Opera. Daar volgde ze zes jonge zangers bij het maken van de opera Ritratto van Willem Jeths, waarmee het Opera Forward Festival geopend zou worden. Het unieke, intieme inkijkje dat zij kreeg bij dit complexe maakproces verwerkte ze in de podcast Making an Opera, of Hoe het te maken in de opera, een podcast in 8 aktes.

Making an Opera is te beluisteren via de website van NPO Radio 4 en alle bekende podcastplatforms.

Credits Making an opera

  • Stef Visjager: script, opnames, montage en regie
  • Jair Stein: dramaturgische adviezen
  • Frans de Rond: mixage
  • Frans van Gurp: eindredactie (NTR)

Lees hier het volledige artikel op NTR Nieuws