Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Lisa Huissoon 'Met stip de meest originele debutante van 2020'

  • Schrijven

GESPOT in NRCLisa Huissoon (Creative Writing) is met stip de meest originele debutante van 2020.

Foto: Leroy Verbeet
Foto: Leroy Verbeet

Uit NRC: Negenentwintig Anne’s, veertien Laura’s, negen Judith-ten: veel mensen die Lisa Huissoon (1995) kent, hebben dezelfde naam. Maar ze ontmoette in haar leven ook een enkele Kleopatra, een Shalisa en een Olga. In Alle mensen die ik ken somt Huissoon, met stip de meest originele debutante van 2020 tot dusver, van A tot Z haar vrienden, familieleden, kennissen en wat indrukwekkende voorbijgangers op, van kleuterklas tot heden. Bij elke naam staat kort vermeld waar ze diegene van kent: ‘Yling Ylang. Studiegenoot. Taal- en Cultuurstudies. Universiteit Utrecht’, en soms nog korter: ‘Wout. Nijmegen’, maar ook langer of zelfs veel langer: met een anekdote, een typerende eigenschap, een herinnering van Huissoon.

Zo vang je steeds een glimp op van haar leven – via het leven van anderen. Het is alsof ze het gordijn voor allerlei ramen even opzij trekt. Uit haar bemerkingen over anderen groeit een beeld van wie de opsomster van dit al zélf is. Gaandeweg ontdek je wat Huissoon zoal uitspookte, thuis en op reis, in de liefde, als leerling, in hobby’s, bijbanen en op vakanties – en hoe ze in het leven staat. Lees verder op NRC.