Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

iMAE-mentor Rebecca Gomperts in TIMES-100 lijst

  • Onderzoek

Elk jaar brengt Amerikaans nieuwsmagazine TIME een lijst uit met de 100 meest invloedrijke personen ter wereld. In de TIME-100 editie van 2020 staat Rebecca Gomperts, oprichter van Women on Waves en oud-mentor bij de ArtEZ masteropleiding international Masters Artist Educator (iMAE). 

Als mentor bij ArtEZ begeleidde Rebecca Gomperts iMAE studente Fangyu Jiang bij haar project 'Portrait for Story'
Als mentor bij ArtEZ begeleidde Rebecca Gomperts iMAE studente Fangyu Jiang bij haar project 'Portrait for Story'

In de TIMES-100 categorie 'pioniers' wordt Rebecca geroemd om haar inzet voor het recht op veilige abortus voor vrouwen wereldwijd. Met haar bedrijf Aid Access biedt ze medische hulp op afstand, in de vorm van abortuspillen die kunnen worden gebruikt in een vroeg stadium. Met name voor kwetsbare vrouwen in landelijke, ontoegankelijke en gevaarlijke regio's die weinig of geen toegang hebben tot medische zorg, is Rebecca een baken van hoop. Zeker in de huidige situatie, waarin sommige bestuurders de COVID-19 pandemie aangrijpen om te trachten abortus verbieden.

Bij ArtEZ bood Rebecca studenten van de international Masters Artist Educator ondersteuning bij het uitvoeren van onderzoeksprojecten. Zo ook oud-studente Fangyu Jiang: afgelopen jaar ging zij onder begeleiding van Rebecca aan de slag met het ontwikkelen van haar eigen, onafhankelijke research-methodologie. Daarmee deed ze vervolgens onderzoek naar de rechten en keuzevrijheden van vrouwen: middels tekeningen construeerde ze situaties waarin vrouwen erin slaagden hun stem te vinden.

Feli's project 'Portrait for Story'
Als mentor bij ArtEZ begeleidde Rebecca Gomperts iMAE studente Fangyu Jiang bij haar project 'Portrait for Story'

Het iMAE-masterprogramma, waarbinnen Rebecca actief was als mentor, zet zich in voor sociaal-maatschappelijke verandering door middel van kunst(educatie). De studenten ontwikkelen zich tot artisteducators die prangende maatschappelijke issues adresseren en die 'de moeilijke vragen' stellen. Door middel van hun werk en onderzoek brengen ze positieve veranderingen op gang op het gebied van migratie, identiteut, conflict, milieu en diversiteit.