Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Boek release Kunst uit noodzaak

  • Onderzoeken

Op 3 oktober wordt het boek Kunst uit noodzaak, door cultuurwetenschapper en videokunstenaar Mieke Bal, gepresenteerd in het Museum Jan Cunen in Oss. Het boek geeft in woord en beeld een overzicht van de unieke videowerken van Mieke Bal, onder meer bekend van het boek Narratologie dat in de jaren 70 die een omwenteling teweegbracht in de literatuurwetenschap en de video-installatie Don Quijote: Sad Countenances. Tegelijkertijd start in het museum de gelijknamige tentoonstelling.  

Boek release Kunst uit noodzaak

Volgens Mieke Bal is het ‘zinvol, zelfs noodzakelijk, om vanuit kunst naar de wereld te kijken.’ Daar raakt haar zienswijze de methode Art-Based Learning van Jeroen Lutters, lector bij AeCT – Lectoraat Kunst- en cultuureducatie als kritische strategie van ArtEZ. “Bij Art-Based Learning gaan we uit van leren ván kunst in plaats van óver kunst,” aldus Lutters, schrijver van het voorwoord van Kunst uit noodzaak en gastcurator van de tentoonstelling.

De noodzaak om van kunst te leren

Het oeuvre van Mieke Bal is in de kern een krachtig pleidooi voor de noodzaak om van kunst te leren. Haar video’s en video-installaties prikkelen bovenal de verbeelding en geven een creatieve impuls aan de kijker. In Kunst uit noodzaak wordt een overzicht van deze unieke video-werken gegeven en gaat Mieke Bal een kritisch gesprek aan met meesterwerken uit het culturele erfgoed. Met veel beeldmateriaal van Mieke Bal’s werk en een selectie van werk uit de collectie van Museum Jan Cunen.

Het boek Kunst uit noodzaak is vanaf 3 oktober verkrijgbaar via de website van ArtEZ Press en in Museum Jan Cunen.

Tentoonstelling

Van 3 oktober tot en met 31 januari vindt in Museum Jan Cunen de gelijknamige tentoonstelling plaats, waarin een overzicht te zien is van Mieke Bals belangrijkste video-installaties, gecombineerd met werk van onder anderen Ronald Ophuis, Martine Stig en Armando.

Meer informatie over de tentoonstelling

Masterclass Art Based Learning


Aansluitend presenteren we de eerste episode van de online masterclass Art Based Learning. Deze online masterclass is de eerste van 6 masterclasses, die in de komende twee/drie maanden zullen verschijnen. De Masterclass Art-Based Learning is een serie van korte, inzichtelijke, kritische, creatieve, speelse, provocerende en praktische. inzichten die de kernideeën, principes en praktijken van het AeCT - Lectoraat Kunst- en cultuureducatie als kritische strategie van ArtEZ laten zien.

Over Mieke Bal

Mieke Bal is een vooraanstaande literatuur- en cultuurwetenschapper, videokunstenaar en tentoonstellingsmaker. Mieke Bal was medeoprichter van de Amsterdam School for Cultural Analysis van de Universiteit van Amsterdam, die zich bezighoudt met een sociaal georiënteerde analyse van kunst en cultuur.

Meer informatie over Mieke Bal

Over ArtEZ Press

ArtEZ Press is de uitgeverij verbonden aan ArtEZ University of the Arts. Elke publicatie van ArtEZ Press moet van waarde zijn voor kunst en samenleving. Onze publicaties stimuleren verandering en innovatie, bieden nieuwe perspectieven en tonen de kracht van kunst. Ze zijn een inspirerende kennisbron voor studenten, kunstenaars, onderzoekers en iedereen die geïnteresseerd is in kunst, cultuur en onderwijs. Onze publicaties stimuleren diversiteit en rijkdom in theorie en praktijk.
Meer informatie over ArtEZ Press