Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

De Scheppende Rede. Introductie tot het werk van Ralph Waldo Emerson

  • Onderzoeken

Nieuwe publicatie van Dr. Jeroen Lutters. Jeroen bezet de permanente leerstoel Art Education as Critical Tactic(s). Hij schreef boeken over James Dean, Virginia Woolf, Michelangelo Caravaggio, Gerhard Richter en Cy Twombly. Hij is verder bekend vanwege de methode Art-Based Learning, een manier om te leren van kunst in plaats van over kunst.

De Scheppende Rede. Introductie tot het werk van Ralph Waldo Emerson
De Scheppende Rede. Introductie tot het werk van Ralph Waldo Emerson

Deze nieuwe publicatie, De Scheppende Rede, richt zich op het belangwekkende werk van de dichter-denker uit Concord, Massachusetts: Ralph Waldo Emerson. Emersons werk ligt ten grondslag aan het denken van grote Amerikaanse auteurs als Pierce, Dewey en Rorty en grote Nederlandse schrijvers als Louis Couperus en Frederik van Eeden.

Creativiteit verschijnt in zijn werk als een teken van hoop. Een vitale kracht in de natuur, de mens, het onderwijs en de cultuur. De scheppende rede, die, als ‘de taal van de juiste hersenhelft’, kan helpen bij het oplossen van problemen die ons dagelijks omgeven.

Het boek is geïllustreerd met werken van Tacita Dean, waarbij, wandelend door de tijd en de ruimte, van de negentiende naar de eenentwintigste eeuw, van de Verenigde Staten naar Engeland, haar werk in gesprek komt met het werk van Ralph Waldo Emerson. Tacita Dean, afkomstig uit Kent, woonachtig in Berlijn, is sterk beïnvloed door het werk van Europese schrijvers als W.G. Sebald. Creativiteit is een belangrijk thema. Toch lijken in haar werk de ‘doodskrachten’ te overheersen. De natuur, de mens en de beschaving hebben een ‘Russian ending’.

De Scheppende Rede is hier te bestellen

Boekomslag De Scheppende Rede