Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Muziektheater: dingen die je niet in woorden kan vatten

  • Muziek
  • Theater

“Voor mij is muziektheater een voorstelling maken, waarbij de twee elementen muziek en theater samenkomen en gelijkwaardig zijn.” In een video legt Tom Jaspers uit wat de masteropleiding Muziektheater zo bijzonder maakt voor hem. “De muziek kan een verhaal vertellen als een acteur met tekst. En voor mij wordt het interessant als een acteur iets doet met zijn stem. Dat hij door de manier waarop hij iets zegt, het publiek laat voelen.”

Finals-video Tom Jaspers, Muziektheater
Finals-video Tom Jaspers, Muziektheater

Tom onderzocht het pre-verbale: een lichamelijke reactie of klank die voorafgaat aan de uitgesproken tekst. Hij vertelt: “Wanneer toneel mij raakt, dan is dat vaak als de acteur iets muzikaals doet. Tekst kan enorm helpen om iets duidelijk te maken, maar het kan ook soms in de weg staan. Er zijn dingen die je niet in woorden kan vatten.” Op basis van zijn onderzoek maakte hij een interactieve voorstelling. “Het is echt wel pittig geweest. Ik heb me volledig erin gegooid en ik ben op de gekste plekken terechtgekomen. Dus ik ben helemaal volgepropt met inspiratie, ideeën en dingen die ik heel mooi vond.”

De masteropleiding Muziektheater in Arnhem is de enige in heel Nederland. Als student maak je uitdagende masterclasses mee van onder andere Via Berlin, gaat aan de slag in de praktijk met partnerinstellingen als Orkater en Orkest de Ereprijs, en je krijgt toegang tot een internationaal netwerk van professionals. Je wordt aangemoedigd om op zoek te gaan naar je ‘DNA’ als maker en performer: waar haal jij inspiratie uit? Wat vind je belangrijk en hoe wil je dat theatraal aan mensen vertellen? Je krijgt alle essentiële tools om je te ontwikkelen tot muziektheatermaker.

Meer info over de master Muziektheater