Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

De luxe van livemuziek tijdens technieklessen

  • Dans

Veel dansers kennen het beeld van een dansles waarbij de danser begeleid wordt door een pianist. In gedachten hoor je de dansdocent al aanwijzingen geven – de stem gaat steevast mee op de maat van de piano. Toch is dit beeld door de komst van digitale muziek aan het verdwijnen. “Dat is jammer,” zegt Ernst Ernst, pianobegeleider bij de opleiding Dans. “Live begeleiding maakt namelijk maatwerk mogelijk."

BDF 2020 - Foto door Filibert Kraxner
BDF 2020 - Foto door Filibert Kraxner

Genoeg aan een minuscule aanwijzing

“Het ene sluit het andere natuurlijk niet uit”, vertelt Ernst, “maar live begeleiding maakt de lessen zoveel beter. Met een digitale playlist kun je nooit zo direct op de dynamiek reageren. Ik heb bijvoorbeeld al genoeg aan de minuscule aanwijzingen van een docent: een handgebaar, knikje met het hoofd, meer is het vaak niet. De docent kan daardoor in het moment blijven en daar profiteert de danser van. Soms merk ik op dat er iets niet lekker loopt. Dan stel ik voor de maat te veranderen. Dat zie ik een playlist niet doen.”

Live begeleiding van grote toegevoegde waarde

Ernst vertelt verder: “Studenten ervaren de begeleiding als erg fijn. Als pianist kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk de overeenkomsten tussen klassieke en moderne muziek laten horen. Die herkenning is altijd leuk en geeft gelijk een introductie op klassieke thema’s. Muziek is echt iets magisch: het kan je net iets hoger laten springen. De impuls op het lichaam is groot. Daarom werken we ook met percussionisten; je ziet de danser direct reageren op dit indringende geluid. Om deze reden werkt ArtEZ – en grotere dansgezelschappen, zoals Introdans – nog steeds met muzikale begeleiding door personen. Dat is lang niet overal gangbaar. Het is voor studenten dan ook echt een luxe."

Ernst Ernst heeft Klassieke Muziek gestudeerd, met als hoofdvak piano, aan het ArtEZ Conservatorium. Hij werkt nu als pianist voor danstrainingen bij ArtEZ en Introdans.

Ernst aan het werk: foto: Jan Bijker