ArtEZ Conservatorium

Het ArtEZ Conservatorium is met ruim 800 studenten en 250 docenten een van de grootste conservatoria van Nederland. 

Foto Erik Franssen
Foto Erik Franssen

Het conservatorium is gevestigd in Arnhem, Enschede en Zwolle. Doordat het conservatorium verdeeld is over drie locaties, ervaar je het gemoedelijke van kleinschaligheid. Er is veel persoonlijke aandacht en de lijnen zijn kort. Ieder locatie heeft zijn geheel eigen sfeer en dat is vaak terug te horen in de muziek! Tegelijkertijd profiteer je volop van de faciliteiten en mogelijkheden van een groot conservatorium. Denk aan het grote aantal masterclasses van (inter)nationale gastdocenten en het samen musiceren met studenten van andere locaties in een band of orkest.

Cross-disciplinair

Het conservatorium biedt (al heel lang) veel mogelijkheden voor cross-disciplinaire projecten met andere ArtEZ-opleidingen.
In Enschede werkt de studie Muziekthearpie bijvoorbeeld vast samen met Docent Muziek. De studies MediaMusic en de Popacademie vormen samen nog net niet één geheel. In Zwolle zoeken Jazz & Pop en Klassiek elkaar op, als vast onderdeel van het studieprogramma.
Arnhem deelt de locatie met de faculteiten Dans, Theater, Schrijven, Design en Beeldende Kunst. Daar wordt inmiddels met vrijwel alle discipline samengewerkt.   


MediaMusic meets Popacademie (voorbeeld van al samenwerkend de grenzen overschrijden)

Gezond musiceren

Het ArtEZ Conservatorium besteedt binnen het onderwijs ruim aandacht aan 'gezond musiceren'. Een professioneel musicus is in bepaald opzicht te vergelijken met een topsporter. Er worden hoge eisen gesteld op fysiek en mentaal vlak, wat kan leiden tot klachten en blessures.

Over grenzen

Het ArtEZ Conservatorium werkt samen met een groot aantal conservatoria binnen en buiten de Europese Unie, zoals: de Rimski-Korsakov St. Petersburg State Conservatory, de Folkwang Hochschule in Essen, Musikhochschule Münster, het Department of Music van de University of Leeds, de Hangzhou Normal University in China en de muziekacademies van Brno (Tsjechië), Wroclaw (Polen), Barcelona (Spanje) en Riga (Letland). De samenwerking richt zich onder meer op gezamenlijke projecten en festivals, maar ook op het uitwisselen van docenten en studenten en op de kwaliteit van het muziekvakonderwijs zelf.

Met een Erasmusbeurs van het ‘Live Long Learning’ programma van de Europese Unie worden studenten ondersteund bij het studeren aan een conservatorium in het buitenland. Er zijn Erasmuspartners in onder meer Duitsland, Finland, Frankrijk, Letland, Spanje, Zweden en Zwitserland.

Contact

Directie
Laurien Timmermans

l.timmermans@artez.nl

Rob Kramer
r.kramer@artez.nl