Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Artikelen en publicaties

Het ArtEZ Business Centre is voortdurend op zoek naar manieren om te ondernemen in een wereld die steeds veranderd. Dit doen we onder andere met praktische tips, artikelen en publicaties, die continu, relevant en met verschillende invalshoeken voor het voetlicht worden gebracht.

Artikelen en publicaties

Het belang van een businessplan: het scherpstellen van ambities

Afgestudeerd, vol met grootste plannen, maar zonder een duidelijke richting?
Het uitschrijven van een (business)plan zou de oplossing kunnen zijn. Het is een manier om kritisch en serieus naar je eigen plannen en ambities te kijken. Wat hoort er allemaal bij een plan? Lees het hier

Het bewaken van je tijd: wanneer is genoeg ook echt genoeg?

Je bent gevraagd om voor een vast bedrag een werk te maken, maar wanneer mag je dan van jezelf stoppen met werken? En natuurlijk wil je tevreden zijn over wat er wordt afgeleverd, maar op welk moment besluit je er een punt achter te zetten? Lees het hier

Starten tijdens een pandemie: wat leert de praktijk?

Voor een onderzoek naar de werkgelegenheid van de finals studenten van 2020, zetten Creative Writing-alumni Tim Bongaerts en Lars Meijer samen met het ArtEZ Business Centre een enquête uit bij ruim 550 bachelor en master alumni van ArtEZ. Tim en Lars bekeken de cijfers om uit te vinden welke invloed de pandemie heeft op het huidige werkveld. Lees het hier

Heb jij een website?

Uit ons eigen onderzoek bleken veel ArtEZ-alumni gebruik te maken van een website om zichzelf online te profileren, maar is dit medium wel zo handig als het lijkt? Lees het hier

Tips voor doelgericht netwerken: ‘Laat de woorden vanzelf komen’

Wat kun je doen om ongemak of een gevoel van opdringerigheid te voorkomen, als je praat met potentiële opdrachtgevers of collega’s? Lees het hier

Tips tegen belangst: 'voorbereiding is alles'

Wij hebben het web afgestruind op zoek naar makkelijke en praktische informatie die helpt om met een gerust hart een zakelijk telefoongesprek aan te gaan. Lees hier verder.

En nu dan? Frederike Luijten behoudt de regie in een uitdagend werkveld

Schrijver, programmamaker en student-facilitator voor Creative Writing ArtEZ Frederike Luijten, vertelt over een gezonde onderneming, de gevolgen van een burn-out en het belang van structuur. Lees hier verder.

En nu dan? Myrthe Majoor biedt perspectief op de aannames rond de 'vliegende start'

Illustrator Myrthe Majoor verteld over genomineerd worden voor prijzen, de druk om werk te maken, maar vooral over het idee van ‘de vliegende start’. Lees hier verder.

Over geld moet je heel zakelijk zijn

Het artikel Over geld moet je heel zakelijk zijn, gaat over de bijeenkomst Community Cultureel Ondernemerschap van 27 mei 2021 waarin op zoek werd gegaan naar ervaringen met ondernemerschap onder vakdocenten van ArtEZ. Ratna Ho (Fashion Design), Simone Trum (Graphic Design-Arnhem) en Douwe Dijkstra (Illustration Design) spraken over de sleutelmomenten in hun carrière. Lees hier verder.

En nu dan? Cedric Siegers demonstreert essentiële flexibiliteit en veerkracht als ondernemer

Gitarist Cedric Siegers deed de opleiding Jazz & Pop aan ArtEZ Zwolle, hij werd bij het uitbreken van de pandemie verrast, maar niet overweldigd. Nog geen twee weken na de afkondiging van de maatregelen verscheen zijn benefietnummer Brighter Day op Youtube. Lees hier verder.

En nu dan? Actrice Ilse Geilen geeft een nieuwe draai aan digitaal ondernemen

Als eerste spraken zij actrice Ilse Geilen, wier TikToks een nieuwe draai geven aan haar digitale ondernemerschap. Zij is afgestudeerd aan de Toneelschool in ArtEZ Arnhem en uitgegroeid tot een zelfstandige ondernemer met een groeiend aantal fans op basis- en middelbare scholen in heel Nederland, dankzij haar TikTok-pagina pudding.broodje. Hiermee heeft ze een methode ontwikkeld waarmee ze zichzelf na haar studie direct van inkomsten en werk kan voorzien. Lees hier verder.

'Work it, Make it, let me guide you after ArtEZ'

Work it, Make it, let me guide you after ArtEZ, is gemaakt in samenwerking met oud-studenten en volgt de chronologie van het eerste jaar na afstuderen.
Het bevat prikkelende verhalen over de rijkdom aan mogelijkheden, het zoeken naar een nieuw ritme, jezelf profileren, geld vragen voor je werk, voor niets werken, twijfel, in het diepe springen en netwerken, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Foto Stukk Design

Je kunt niet leren hoe je moet leven als kunstenaar. Je kunt wel lezen hoe anderen het doen. Daarom besloten we om voor deze gids geen docenten aan het woord te laten, geen ‘kenners’, maar alleen pas afgestudeerden die worstelden met dezelfde problemen waar jij mee zou kunnen worstelen. Die oplossingen vonden, beslissingen namen die wel of niet goed uitpakten, het avontuur opzochten en in het diepe sprongen.

Foto Stukk Design

Bestel deze publicatie bij ArtEZ Press >>
Bekijk online Work it, Make it, let me guide you after ArtEZ >>

Foto Stukk Design