Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Community Cultureel Ondernemerschap

De community Cultureel Ondernemerschap deelt de kennis en ervaring over ondernemerschap in het kunstonderwijs van ArtEZ. Drie keer per jaar worden op één van de ArtEZ-locaties community bijeenkomsten georganiseerd om ervaringen en inzichten met elkaar uit te wisselen in een informele setting.

Community Cultureel Ondernemerschap

 

Hoe kunnen wij onze huidige studenten opleiden tot weerbare, flexibele en ondernemende kunstenaars die kunnen bijdragen aan het innoveren van hun eigen toekomstige werkveld? Het belang van effectief onderwijs over ondernemerschap is nu belangrijker dan ooit. 
 
ArtEZ wil het ondernemers vak zonder verlies van artistiek eigenzinnigheid op een concrete manier inzetten. Sommige opleidingen hebben hun curricula omgebouwd en van ondernemerschap een vanzelfsprekend onderdeel gemaakt. En veel opleidingen experimenteren met didactische vormen en methodes om ondernemerschap op te nemen. Dat kan als geïntegreerd onderdeel, als keuzevak en alles wat daartussen zit. Wat werkt nu wel en wat niet? We richten iedere bijeenkomst in met een ander onderwerp. 

ArtEZ, Arnhem Open dag, 2019


De community overstijgt afdelingen en biedt de mogelijkheid om samen met collega’s van verschillende opleidingen het ondernemerschapsonderwijs onder de loep te nemen. We willen een zo breed mogelijk beeld krijgen en delen hoe opleidingen en collega’s het onderwerp ondernemerschap en professionalisering inzetten. Je kunt je hier aanmelden voor onze mailingslijst, om op de hoogte te blijven en om een keer naar een bijeenkomst te komen. Je kunt ook altijd contact opnemen met docenten die je voor gingen in het delen van hun inzichten tijdens één van onze bijeenkomsten. Het overzicht hieronder laat de verschillende onderwerpen en sprekers zien. 

Ondernemerschap onder vakdocenten


Voor de bijeenkomst van 27 mei 2021 zijn we op zoek gegaan naar ervaringen met ondernemerschap onder vakdocenten. We spraken  Ratna Ho (Fashion Design), Simone Trum (Graphic Design-Arnhem) en Douwe Dijkstra (Illustration Design) over de sleutelmomenten in hun carrière. Lees hier meer over docenten en hun beroepspraktijk en hier het artikel over deze bijeenkomst door Lars Meijer en Tim Bongaerts.

Eén van de bijeenkomsten eerder vond plaats in de vorm van een podcast: 'Als je werk de wereld in gaat'. Luister deze serie als je student bent aan een kunstacademie, als je bezig bent je eigen praktijk op te bouwen én als je lesgeeft in het kunstonderwijs. Lisa Weeda, Julius Thissen en Bram Bogaerts hebben namelijk ook tips voor de onderwijsmakers van nu.

Ondernemerschap als een vanzelfsprekend curriculum onderdeel 
Davy de Wit – Popacademie Enschede
Peter Leutscher – MediaMusic Enschede
Jessica de Jaeger - Dansplein, praktijkbureau van Docent Dans 
Didactiek van de docent 
Karin Gerfen - BA Docent DBKV Zwolle
Elwin Rumpair – BA MediaMusic Enschede
Hilmer Thijs – MA Fashion Strategy Arnhem
Ondernemersvakken zonder verlies van artistieke eigenzinnigheid 
Pieter van Engelen - Jazz & Pop Arnhem
Martijn Crama – Popacademie en MediaMusic Enschede
Bert van Beek – Creative Writing Arnhem
Samenwerken met de praktijk, hoe doe je dat? 
Pim Kokkeler – PAMM Productions, praktijkbureau van Popacademie en MediaMusic
Jessica de Jaeger – Dansplein, praktijkbureau van Docent Dans 
Carola Werger – Over het praktijkbureau van Muziektherapie
Ervaringen met nieuwe leerlijnen over ondernemerschap 
Fleur Lamers - BEAR/Fine Art Arnhem
Ati Gottschal en Pieter van Engelen - Klassieke Muziek Zwolle
Tilmar Junius - Jazz & Pop Zwolle