Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Anne ter Mull

Interieurarchitectuur
IN_anne_ter_mull_foto_ website 06
Anne ter Mull

Eindwerk: De ontvankelijkheid stimuleren van de Zwollenaar. 

Om op elke willekeurige plek in Zwolle de ontvankelijkheid voor de dagelijkse omgeving van de Zwollenaar te stimuleren, ben ik een methode gaan ontwikkelen. Voor deze methode heb ik twaalf locaties in Zwolle als uitgangspunt genomen, om uiteindelijk voor drie locaties een ontwerp te maken. Hiervan heb ik er één in visuele beelden uitgewerkt, één in een maquette en één 1:1. De ontwerpen zorgen voor een moment van vertraging tijdens het wandelen en sturen de neerwaartse-, zijwaartse- of opwaartse kijk, zodat kleine dingen weer opvallen.  

Scriptie: Verwonder je … over je alledaagse omgeving. (pdf)

Verwonder je in je alledaagse omgeving. Bekijk en ervaar je dagelijkse omgeving met een onbevangen, kinderlijke en open houding. Laat ruimte over voor spontaniteit en geniet van de fijne, kleine dingen in het dagelijks leven. Ga op ontdekking in de natuur of in de stad. Wandel en beweeg door de ruimte. Voel je vrij. Verwonder je. 

Mijn onderzoeksvraag is: ‘Hoe kan ik als ruimtelijk vormgever de omgeving creëren die tot verwondering kan leiden?’ Ik geloof in het laten stilstaan van de mens, zodat hij een moment van ‘zijn’ heeft in zijn omgeving, om zo vanuit ontvankelijkheid die omgeving intenser te beleven of te bekijken. Hierdoor ontstaat wellicht een moment van verwondering  

Visie

Ik liep door de stad Zwolle met mijn hoofd vol verschillende gedachten. De zon scheen kort en fel door de wolken de straat in. Op de gevel zag ik ineens een gekleurde lichtvlek, die langzaam van vorm en intensiteit veranderde en vervolgens verdween. Hierdoor keek ik opeens met meer aandacht en een open houding naar mijn dagelijkse omgeving. Met mijn blik omhoog gericht, liep ik langzaam verder en zag op dezelfde muur roestvlekken, ontstaan door waterdruppels. Gewoonlijk zou ik hieraan voorbij gelopen zijn, maar nu viel het kleine me juist op.  

De ontvankelijke houding naar de dagelijkse omgeving wil ik met mijn ontwerpen stimuleren bij de gebruiker, zodat we in onze snelle, drukke maatschappij stil kunnen staan bij de dingen om ons heen en een moment van zijn hebben. Op die manier kunnen we met onbevangenheid onze omgeving intenser beleven, hebben we meer aandacht voor kleine dingen en kunnen we ons weer verwonderen. Als ontwerper ga ik op een procesmatige en tegelijkertijd op een experimentele en intuïtieve manier bezig, waardoor er vaak toevalligheden ontstaan. Hiervoor zijn drie fascinaties belangrijk: het ontdekken, de sensatie van het struinen door de buitenruimte en het observeren van kleine dingen.  

Ambities 

Graag zou ik me verder willen ontwikkelen in ambachten als keramiek, aanverwante vakgebieden als landschapsarchitectuur, fotografie en ontwerpbeelden. Het liefst zou ik willen werken in de festival- en tentoonstellingsbranche om met tijdelijkheid, toevalligheden en lichamelijkheid werken te maken, die de ontvankelijkheid kunnen stimuleren.  

IN_anne_ter_mull_foto_ website 05
Anne ter Mull

 

IN_anne_ter_mull_foto_ website 02
Anne ter Mull

 

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Contact : redactie@artez.nl