Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

“Als je ontwerpt voor het nu, ben je altijd te laat”

  • Architectuur en...

Bregje Hoogenbosch wil al sinds groep 4 architect worden. Ze vindt het heel belangrijk hoe de wereld eruit komt te zien en wil daar graag aan bijdragen. “Ruimtes roepen veel reacties op.” In de zomer van 2021 studeert ze af aan de Associate Degree Interieurvormgever (Interior_design AD) in Zwolle.

“Als je ontwerpt voor het nu, ben je altijd te laat”

Je carrière als student aan ArtEZ start meestal met een selectiedag. Zo ook voor Bregje, die dacht dat men haar niet goed genoeg zou vinden voor de kunstacademie. Ze was bang dat ze haar te nuchter en te praktisch zouden vinden. Maar ze kreeg nog diezelfde dag het verlossende woord: je kunt beginnen. “Daar was ik zo enthousiast over dat ik dacht: dan moest het zo zijn."

Ruimtes zijn nooit af

“Ik ben begonnen op het MBO, met een opleiding tot interieuradviseur. Dat was een tijdje leuk, maar ik ben nu wel klaar met de objecten. Het zijn maar… objecten. Ik vind alles om die objecten heen, waar je die objecten inzet, eigenlijk interessanter. De ruimte dus. Daar heb ik me tijdens de twee jaar die Interieurvormgever Associate Degree (Interior_design AD) duurt, vooral op gericht.” In de afgelopen twee jaar heeft Bregje veel geleerd. Bijvoorbeeld dat ze liever niet naar een product toewerkt, maar vooral het proces interessant vindt. “Als je werkt met ruimtes, dan kun je je ook veel meer op dat proces richten. Want ruimtes zijn nooit af, omdat de mensen die zich erin bevinden, zich er ook toe verhouden. Een ruimte roept meer reactie op, je hebt er interactie mee. Je kunt erin bewegen, je kunt er lijfelijk in."

Bregje Hoogenbosch

 

Respect naar het kunstvak

Ook heeft Bregje geleerd altijd onderzoekend te zijn. Nooit zomaar iets zeggen. Nooit zomaar aannames doen. “Een docent gaf me dit mee: ‘Wees zorgvuldig met je woorden. Als je een woord gebruikt – bijvoorbeeld ‘modern’ of ‘industrieel’ – vraag je dan altijd af: wat betekent dit woord? Kun je het wel zo gebruiken?’ Dat was een eye-opener voor me, want daarmee laat je ook respect naar het kunstvak toe zien."

Verborgen Water

Voor haar afstuderen maakte Bregje het werk Verborgen Water. Water is een belangrijk thema voor haar. Geen wonder: ze komt uit Noord-Holland, waar het landschap voor zestig procent uit water bestaat. “Ik fiets vaak over de dijken en zie het water elke dag. In mijn afstudeerproject houd ik me bezig met het Nederlandse water. Ik kijk naar hoe het water stijgt, hoe Nederland is opgebouwd en wat de verborgenheid is in dit verhaal. We leven onder water: dat vinden we heel vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. Dat wilde ik laten zien, zodat mensen zich ervan bewust zijn. Van mij hoeven wij niet duurzamer te leven. Maar ik vind het wel belangrijk om die bewustwording te creëren. Door interactie en beleving hoop ik op een abstracte manier inzicht te geven in het Nederlandse water."

Ontwerpen voor de toekomst

Bregje ontwerpt nooit voor nu, ze ontwerpt voor de toekomst. “Dat vind ik veel interessanter. Als je ontwerpt voor het nu, ben je altijd te laat, is mijn overtuiging. Ik wil met mijn werk laten zien hoe ík de toekomst zie.” Hoe Bregjes eigen toekomst eruitziet? Eerst een tussenjaar. Even niet studeren, want dat heb ik nu zes jaar lang gedaan. Daarna wil ik met mijn eigen bedrijf verder. En ik wil doorstuderen, misschien bij ArtEZ, of misschien Spatial Design aan de HKU. Ik wil graag de architectuurkant op."

Als je ontwerpt voor het nu, ben je altijd te laat, is mijn overtuiging. Ik wil met mijn werk laten zien hoe ík de toekomst zie.

"Ik zie mezelf geen grote gebouwen ontwikkelen, maar het lijkt me wel gaaf om architectuur in te zetten om de functie van bestaande gebouwen te veranderen.” Daar is nog een wereld te winnen, vertelt ze. We hebben bijvoorbeeld al jaren onze huiskamers niet veranderd. Alle huiskamers zijn gericht op de tv. En iedereen hééft ook een tv. Waarom niet de één een tv en een ander een pooltafel? Zo kun je samen leven. Ik vind het raar dat dat nog nooit veranderd is. Ik zou willen bijdragen aan een andere manier van denken over de ruimtes die we op dagelijkse basis gebruiken."

Volg Bregje


Website