Naar overzicht
Naar overzicht
ArtEZ Onderlangs 9 Arnhem,
Routebeschrijving

Rondleiding Rietveldgebouw Open Monumentendag

ArtEZ Onderlangs 9 Arnhem,
Routebeschrijving

Gratis Toegang

Tijdens de Open Monumentendag in Arnhem zijn er rondleidingen in het Rietveldgebouw. Phuong Duy Dao, alumnus van de Master Interieurarchitectuur, zal twee Engelstalige rondleidingen verzorgen, om 12.00 en 13.30 uur.

Rietveldgebouw

De door Gerrit Rietveld gebouwde Academie voor Beeldende Kunst (huidige ArtEZ) is het eerste geheel van glazen vliesgevels voorziene gebouw in Arnhem. De academie bestaat uit drie delen: een hoofdgebouw met leslokalen, een vooruitspringende kantine aan de westzijde en de eveneens vooruitspringende werkplaatsen. Als een transparante sculptuur staat het gebouw ingebed in het groen van de stuwwal aan het Onderlangs en het Bovenover. Het symboliseert de opkomst van Arnhem als mode- en designstad. Tal van inmiddels nationaal en internationaal bekende ontwerpers hebben hier hun opleiding genoten waaronder Victor & Rolf. De academie behoort tot het late werk van Rietveld dat aansluit bij het internationale functionalisme. Hierbij wordt het ontwerp gebaseerd op een analyse van de functie van het gebouw en wordt er veel aandacht besteed aan de toetreding van licht en lucht. Verder is het gebruik van moderne materialen en technieken (staal, glas en beton), blokvormen en platte daken typerend voor deze architectuurstroming.

Open Monumentendag

Open Monumentendag is een landelijk en gratis toegankelijk evenement dat jaarlijks plaatsvindt in het tweede weekend van september. Naast openstellingen van monumenten zijn er optredens, lezingen, tentoonstellingen en rondleidingen rondom een thema. Monumentaal vermaak is het thema van 2019 in Arnhem. Bij het Conservatorium Arnhem zijn er ook activiteiten. 

Meer info

Kijk voor het volledige programma in Arnhem op: www.openmonumentendagarnhem.nl