Naar overzicht
Naar overzicht
Stadsgehoorzaal Breestraat 60 Leiden,
Routebeschrijving
PastPresentFuture met o.a. Artur Jaschke

PastPresentFuture met o.a. Artur Jaschke

Stadsgehoorzaal Breestraat 60 Leiden,
Routebeschrijving

PastPresentFuture is een experimentele reis door de muziek van de toekomst met medewerking van ondermeer Applescal, Aart Strootman en Artur Jaschke (Professor Music Therapy bij ArtEZ). PastPresentFuture is gepresenteerd in Paradiso in Amsterdam, Grand Theatre Groningen en nu dus in de stadsgehoorzaal in Leiden.  Omdat we iedereen graag een zo compleet mogelijke beleving geven, nodigen we je uit vanaf het begin om 20.30 uur, het programma start om 21.00 uur. De timetable wordt op locatie bekend gemaakt.

Het verleden, heden en de toekomst van muziek komen aan bod tijdens het rondreizende live-muziek symposium PastPresentFuture. Van de eerste experimenten tot nu, met baanbrekende innovaties, muzikanten en componisten. Want toekomstmuziek, hoe klinkt dat eigenlijk?

Prognose wordt realiteit
In 1913 presenteerde Luigi Russolo zijn manifest ‘The Art of Noise [L’arti dei rumori], waarin hij voorspelde dat technologische ontwikkelingen de gebruikelijke instrumenten volledig zouden vervangen, met een oneindige varietiet aan klankkleuren. Russolo’s toekomstvisie is grotendeels uitgekomen, nooit eerder was muziek zo kleurrijk, betaalbaar, veelzijdig en bereikbaar. 

Van muziek en het brein tot 3D-geprinte instrumenten
Symposium
Tijdens het symposium switch je – jezelf bewegend door de verschillende ruimtes - tussen allerlei rollen; van onwetende bezoeker naar luisteraar en van proefkonijn naar trendwatcher. Zo vertelt neuro-musicoloog Artur Jaschke over de impact van muziek op het brein en potentiële innovaties en Aart Strootman ontketent een mogelijke evolutie met print-yourself 3D instrumenten. De Dutch Classical Talent Award-winnares Diamanda Dramm stelt haar instrument in toekomstperspectief en Interbellum – het ambient/minimal duo Nathan Marcus en Loden Rietveld – onderzoekt met op maat gebouwde instrumenten en audio-reactieve lichtinstallatie de relatie tussen artiest en publiek, met een meeslepende, inzichtelijke beleving als resultaat.

Hoofdprogramma
Het programma centreert zich in de Grote Zaal en staat in teken van dé grote samensmelting. Een chronologisch geheel met live-surround sound door slagwerkers overspoelt het publiek, met Edgard Varese’s ionisation (13 slagwerkers), Moondog’s Invocation, Pierre Schaeffer’s Etudes de Bruit, György Ligeti’s Continuum, Aphex Twin door Aart Strootman en Steve Reich’s Music for 18 Musicians. Gaandeweg  maakt live muziek plaats voor volledig electronisch met Michel de Hey. Deze wereldwijd gerespecteerde DJ, producer, label eigenaar en promotor draait al 30 jaar mee in de elektronische muziek en heeft menig publiek muzikaal verrast. Innovatie is altijd een stuwende kracht geweest, zowel in de scene als voor Michel de Hey. Tijdens PastPresentFuture werpt hij, samen met jou, alvast een muzikale blik in de toekomst in de vorm van een DJ set.

 

#ArtEZopendag

enter the world of ArtEZ

 • design
 • move
 • dance
 • learn
 • write
 • teach
 • create
 • listen
 • play
 • choose
 • enjoy
Artez hogeschool voor de kunsten