Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

ArtEZ Invites 2024

Bij ArtEZ Invites kun je je eigen ontwikkeling, maakpraktijk en netwerk een boost geven! Dit evenement wordt speciaal georganiseerd voor ArtEZ alumni en studenten en is gratis te bezoeken. Een dag vol met lezingen, gesprekken en workshops over relevante onderwerpen en thema's.

ArtEZ Onderlangs 9 Arnhem

 

Programma

Dit wil je niet missen! De gasten van deze Invites editie zijn: Julia Janssen, Sanneke Huisman, Danny Moons & Merel Witteman en Peter Kee & Willemijn Veenhoven. 

11:00 - 12:30
Rietveld kantine
Exhibiting artworks: a behind-the-scenes look (in English) Sanneke Huisman
13:15 - 14:45
Rietveld kantine
Dear data, do you know me? Or, do you control me? (in English) Julia Janssen
15:00 - 16:00
Rietveld kantine
Your website stinks! The webwide world of greenhouse gas emissions (and how to reduce them) (in English) Danny Moons + Merel Witteman
17:30 - 19:00
Focus filmtheater
Industry talk (+ networking drinks after 19:00) (in Dutch) Willemijn Veenhoven + Peter Kee

Sprekers 

Lees hieronder meer over de sprekers en hun Invites-sessie.

Sanneke Huisman


Kunstwerken tentoonstellen - hoe doe je dat, en wat is daarvoor nodig? Als freelance curator en onderzoeker op het gebied van mediakunst en digitale kunst is Sanneke daar dagelijks bezig. Ze ontmoet kunstenaars in hun studio, struint het internet en vele tentoonstelling af, schrijft tentoonstellingsteksten en aanvragen, stelt begrotingen op, modereert gesprekken en stuurt eindeloos veel emails.

Sanneke Huisman (1985) is opgeleid als kunsthistoricus en werkt als schrijver, criticus en curator met een focus op mediakunst. Samen met Marga van Mechelen is ze co-redacteur en auteur van A Critical History of Media Art in the Netherlands: Platforms, Policies, Technologies (Jap Sam Books, 2019). Recente tentoonstellingen die ze samenstelde zijn Ekstasis. Een universum van licht en geluid (Stedelijk Museum Schiedam, 2023) en REBOOT. Baanbrekende digitale kunst (LI-MA en Nieuwe Instituut, 2023). Ze schrijft daarnaast over hedendaagse kunst voor magazines en musea, waaronder Metropolis M en Centraal Museum Utrecht, is gastdocent bij onder meer ArtEZ, Universiteit Leiden en Vrije Universiteit Amsterdam. Ze werkte eerder als adviseur bij Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en is momenteel adviseur bij Cultuurloket DigitALL.

De Invites presentatie + workshop: Exhibiting artworks: a behind-the-scenes look (in English)

Als kunstenaar heb je vaak ook te maken met de tentoonstellingspraktijk. Hoe zorg je ervoor dat je werk op de juiste plek en manier wordt getoond? Contacten met curatoren kunnen daarbij helpen, goede foto's, een actueel portfolio's en een website ook. Maar de 'achterkant' van je werk is van groot belang. Het documenteren van je werkproces, het opslaan van files, het beantwoorden van je emails. In deze presentatie en workshop deelt Sanneke haar ervaring. Ze laat zien welke tentoonstellingen ze heeft gemaakt en hoe ze met kunstenaars samenwerkt. Daarnaast zullen we met elkaar bekijken wat je als kunstenaar kunt doen, bijvoorbeeld hoe je ervoor zorgt dat je werk up-to-date blijft, zodat je het kan blijven tonen.

Website Sanneke: sannekehuisman.nl


Julia Janssen


Bereid je voor op een reis onder de oppervlakte van het internet. Aan de hand van verschillende projecten en installaties presenteert onze gast Julia Janssen haar onderzoek en visie op data, vooroordelen in algoritmen, kunstmatige intelligentie en mensenrechten.

Julia Janssen is een kunstenaar, onderzoeker, spreker en ambassadeur van gegevensbescherming gevestigd in Amsterdam. Ze maakt de uitdagingen van onze digitaliserende samenleving tastbaar in kunst en design. Door middel van performatieve en interactieve installaties maakt ze haar publiek bewust van de onderliggende infrastructuren van data-gedreven technologieën, zoals informed consent, bias in AI en het recht om vergeten te worden. Julia's werk neemt je mee op een visuele reis en onderzoekt hoe om te gaan met eerlijkheid, autonomie, vrijheid en democratie in een datagestuurde samenleving. Ze is ook ambassadeur voor de Dutch Data Protection Foundation en vertegenwoordigt rechtszaken tegen X./Twitter, Amazon en Adobe. In haar praktijk creëert ze bewustzijn en beweging om van het internet een betere plek te maken. Onlangs werd ze uitgeroepen tot Rise25: een prijs van Mozilla voor 25 mensen over de hele wereld die onze digitale toekomst opnieuw vormgeven.

The Invites sessie: Dear data, do you know me? Or, do you control me? (in English)

Het creëren en definiëren van een carrière(pad) voor jezelf is een uitdaging en niet iets dat gemakkelijk aangeleerd kan worden. Het nemen van beslissingen onderweg is cruciaal, maar kan ook heel eng zijn. Het gaat om het vinden van een balans in veel verschillende aspecten zoals creatieve vrijheid, geld, tijd, ondernemerschap, maken, presenteren, kansen, risico's, vertrouwen, twijfels, het volgen van een proces en het stellen van doelen. Julia zal in deze lezing inzicht geven in haar werkwijze en een aantal belangrijke lessen en overwegingen delen. De Invites sessie bestaat uit een keynote presentatie en een interactief gedeelte. Het interactieve deel richt zich op dataprofilering en digitale identiteit. We spelen een kort spel met onze eigen persoonlijke gegevens om de complexiteit en impact van dit onderwerp op een leuke en informele manier te begrijpen. Julia laat zien hoe je erachter kunt komen wat bedrijven over je weten - en hoe je het recht kunt aanvragen om vergeten te worden.

Website Julia: studiojuliajanssen.com


Danny Moons + Merel Witteman

De grootste door steenkool aangedreven machine ter wereld, beter bekend als Het Internet, is verantwoordelijk voor bijna 6% van alle CO2-uitstoot. Dat is evenveel als alle emissies van India - heel veel. Maar waarom produceert het internet zoveel CO2? Waar wordt deze uitstoot gegenereerd? Wat gebeurt er als je op enter drukt na het intypen van een URL? Welke onderdelen van een website dragen het meeste bij aan de voetafdruk? En kunnen we websites herontwerpen en hercoderen zodat ze minder CO2 produceren?

Merel Witteman heeft een achtergrond als ontwerper en art director. Ze richtte MaartjeMerel op na haar afstuderen aan de Design Academy Eindhoven en werkte bij reclame- en communicatiebureau KesselsKramer. Onlangs verruilde ze haar baan voor een master in Environmental Science & Technology, waar ze leerde over klimaatverandering en hoe je 'duurzaamheid' kunt analyseren en kwantificeren. Op dit moment werkt ze op het snijvlak van wetenschap en de creatieve industrie en draagt ze bij aan verschillende projecten die gericht zijn op het verbeteren van de planeet. Danny Moons ontwerpt en ontwikkelt duurzame websites. In 2023 bouwde hij meer dan 30 websites die schoner zijn dan gemiddeld 80% van het web. Hij werkt voor een diverse klantenkring: van theatergroepen tot fysiotherapeuten, sociale financieringsconcepten tot installateurs van zonnepanelen. Hij gelooft dat duurzame websites niet exclusief, duur en voor weinigen moeten zijn, maar betaalbaar en toegankelijk voor iedereen.

The Invites sessie: Your website stinks! The webwide world of greenhouse gas emissions (and how to reduce them) (in English)

Danny en Merel sloegen de handen ineen en kregen subsidie van het Stimuleringsfonds Digitale Cultuur om de (on)mogelijkheden te onderzoeken om de footprint van zelfgebouwde websites van creatieven radicaal te verkleinen. Gebruik je een WordPress thema voor je (portfolio) website? Toont je website hoge resolutie afbeeldingen en/of video? Misschien kun je de footprint van je website met wel 90% verminderen. Tijdens deze ArtEZ Invites sessie delen Danny en Merel hun eerste bevindingen van hun onderzoek naar de webwijde wereld achter de ecologische voetafdruk van het wereldwijde web. De sessie zal deels theoretisch zijn, waarbij we proberen het onvatbare web te begrijpen en ons voor te stellen hoe dit onvoorstelbare netwerk werkt. Vervolgens duiken we in 10 concrete acties die je kunt ondernemen om de CO2-voetafdruk van je website radicaal te verminderen.

Website Merel: merelwitteman.com
Website Danny: hulpmetmarketing.nl


Willemijn Veenhoven + Peter Kee

 

Willemijn Veenhoven is journalist en presentator. Samen met cabaretier Dolf Jansen presenteert ze op Radio 2 het satirische actualiteitenprogramma Spijkers met Koppen en sinds 2023 is ze te horen in Kunststof. Willemijn presenteert ook het televisieprogramma Vroege Vogels, waarin ze de Nederlandse natuur ontdekt. Ze presenteerde eerder de talkshow OP1 en presenteerde jarenlang programma's op Radio 1, waaronder BNN Vandaag en De Nieuws BV. Peter Kee is parlementair redacteur van Op1 en politiek commentator bij de Nieuws BV op NPO radio 1. Eerder was hij redacteur bij Buitenhof, hoofdredacteur van De leugen regeert en politiek redacteur bij Pauw & Witteman en Pauw. Hij heeft twee boeken geschreven: Het briefje van Bleker, over intriges op het Binnenhof, politici, spindoctors en Pauw & Witteman. En recentelijk Code Rood, over hoe het Corona-beleid tot stand kwam in de achterkamers van de macht.

De Invites masterclass: Industry talk (in Dutch)

Willemijn en Peter zijn zeer ervaren in hun vak. Ze weten allebei als geen ander hoe je (jezelf) moet presenteren. De masterclass start met een inkijkje in hun eigen netwerken. Samen verkennen we vragen als: Hoe gaan redacteuren te werk? Wat valt hen vaak op aan culturele gasten die zich presenteren in de media? Na deze introductie worden de deelnemers aan het werk gezet en sluiten we af met een gesprek over kunst en activisme en de maatschappelijke betekenis van kunst.

Networking drinks

Na de masterclass is er tijd om elkaar te leren kennen. Professionals uit de industrie zijn uitgenodigd voor deze avond. De perfecte gelegenheid dus om je nieuw verworven kennis meteen in de praktijk te brengen en, wie weet, in contact te komen met een fondsenaanbieder. 


Registratie

De toegang is gratis, maar vanwege een beperkt aantal plaatsen moet je je wel van tevoren aanmelden. Ben je geen student of afgestudeerde van ArtEZ, maar wil je wel graag naar de Invites komen? Laat het ons weten en we kijken wat we voor je kunnen doen.

Wij gebruiken Eventbrite voor reserveringen.

Media Arts Festival Arnhem

Het is geen toeval dat in het weekend van de Invites een ander kunstevenement plaatsvindt in Arnhem, met de focus op de vrijdag en zondag. Het Media Arts Festival Arnhem (MAFA) vindt voor de derde keer plaats! Op het programma staan films, presentaties, optredens, experimenten en lezingen. De Invites op zaterdag past hier perfect tussen. De twee evenementen vullen elkaar aan en op de zaterdag komen ze samen met een gedeeld avondprogramma.

Voor vragen kun je contact opnemen met ArtEZ Academie voor Art & Design Arnhem (artdesign.arnhem@artez.nl).