Naar overzicht
Naar overzicht

Dichter bij Reuland

Dichter bij Reuland
15 jun 2018
15 jun 2018
Plantagekerk Ter Pelkwijkstraat 17 Zwolle,
Dichter bij Reuland

Concert ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar van Jacques Reuland

M.m.v.: Midas Ensemble – het Overijssels Kamerkoor – Toonkunstkoor Caecilia – Toon Hagen, – Jean Pierre Rawie – studenten van het ArtEZ Conservatorium Zwolle
Artistieke leiding: Eugène van Boheemen
Muziek van onder meer Reuland, Pärt, Andriessen, Poulenc, Puccini en gedichten van Rawie

De componist Jacques Reuland werd op 8 juni 1918 geboren.  Daarom is het initiatief genomen om in 2018 ter gelegenheid van zijn 100ste geboortejaar in Zwolle een concert te organiseren.  Een aantal werken, die tot de kern van zijn oeuvre horen, zullen tot klinken worden gebracht. Het betreft vooral composities die gekenmerkt worden door wat een kenner onlangs typeerde als een ‘sobere eenvoud’.

Reuland’s composities worden gekenmerkt door een uniek idioom. Hij liet zich graag inspireren door de klank en de taal van de poëzie.  Deze relatie met de poëzie zal in het concert tot uitdrukking worden gebracht.

Het muzikale idioom van de tweede helft van de 20ste eeuw wordt soms minder toegankelijk gevonden. Dat is echter  onnodig. In deze zin heeft het concert ook ten doel een bredere groep toehoorders te laten beleven dat composities die modern van aard en klank zijn, toch toegankelijk kunnen zijn, dit in een informele sfeer die levenslust, plezier, en aandacht voor en van talent uitstraalt.

Jacques Reuland was van 1963 - 1983 directeur van het conservatorium in Zwolle.

Deel dit