Naar overzicht
Naar overzicht

Alicia Framis & BEAR: Stedelijk Museum Amsterdam

Alicia Framis
13 jan 2017
-
14 jan 2017
13 jan 2017
-
14 jan 2017
13 - 1 van 18.30 tot 21.30 uur en 14 - 1 van 16.00 tot 16.45 uurMuseumplein 10, Amsterdam
Alicia Framis

Reserveren kan via: http://www.stedelijk.nl/agenda/events/stedelijk-statements--alicia-framis-century-22

Alicia Framis (1967, Barcelona) tutor bij ArtEZ Base for Experiment, Art & Research (BEAR), is een multidisciplinaire kunstenaar die in haar werk architectuur, design, mode en performance samenbrengt. Ze is de curator van de eerste Stedelijk Statements op vrijdagavond, waar ze de aftrap zal verrichten voor haar internationale project Century 22. Het onderzoeksproject is doorlopend en bestaat uit een lezing, film en performance, op grond van artistiek onderzoek naar de maatschappelijke positie van non-binaire families, en naar hieraan gerelateerde design en architectuur.  Century 22 opent op vrijdag 13 januari in het Stedelijk Museum Amsterdam met een lezing door professoBeatriz Colomina, en een film en een performance door Alicia Framis. Beiden zullen gaan over gender-neutrale architectuur en non-binaire woonvormen. Op zaterdag 14 januari wordt de performance van Alicia Framis een tweede keer opgevoerd.

STEDELIJK STATEMENTS

Dit programma is de eerste editie van een reeks programma's onder de noemer Stedelijk Statements, waarvoor een expert, kunstenaar, criticus of cultureel ondernemer een avond samenstelt in het Stedelijk Museum. De curator van het programma krijgt alle gelegenheid haar of zijn visie op beeldende kunst en vormgeving toe te lichten aan de hand van nieuw, artistiek en/of wetenschappelijk onderzoek, dat wordt gepresenteerd in een avondprogramma met lezingen, discussies, performances en filmvertoningen.

PROGRAMMATIJDEN, VR 13 JAN 2017

18.30-19.00 uur │ Entree, Teijin Auditorium

Ontvangst met een drankje aan de bar en muziek, boeken en filmfragmenten, geselecteerd door Alicia Framis

19.00-19.45 uur │ Performance & film, Teijin Auditorium

Alicia Framis gebruikt deze performance en film, om architectuur ter discussie te stellen die selectief en instructief is, en bijvoorbeeld bepaalt hoe je liefdesleven eruit zal zien. Mensen worden in hokjes gestopt en soms gedwongen daar te blijven, ook als ze er niet meer in thuishoren: omdat onze verlangens en behoeften steeds veranderen is architectuur achterhaald. In reactie hierop richt Framis een bedrijf in onroerend goed op onder de naam Century 22 Real Estate, geïnspireerd op de befaamde internationale onroerendgoedfirma Century 21. Tot nu toe bieden de meeste makelaars huizen aan voor gezinnen volgens een overheidsmodel: een vader, een moeder en twee kinderen. Framis' Century 22 Real Estate is een doorlopend onderzoeksproject naar woonvormen voor mensen die op allerlei gronden menen ook een familie te vormen: partners van hetzelfde geslacht, transgenders, mensen met een veranderlijke genderidenteit of andere liefdevolle relaties. Alicia Framis zal Century 22 uitvoeren in haar spraakmakende gele pak.

19.45 - 20.35 │ Lezing, Teijin Auditorium

Beatriz Colomina is hoogleraar architectuur en oprichter en hoofd van het programma Media and Modernity aan de Princeton University. Ze schrijft regelmatig over vraagstukken rond architectuur, kunst, seksualiteit en media. Van haar hand verschenen onder meer Manifesto Architecture: The Ghost of Mies (Sternberg, 2014), Domesticity at War (MIT Press, 2007) en Sexuality and Space (Princeton Architectural Press, 1992). Colomina was curator van tentoonstellingen in ondermeer Venetië, Kassel en Londen en met Mark Wigley co-curator van de Istanbul Design Biënnale in 2016.

21.00-21.30 uur │ Nagesprekken, Teijin Auditorium

Napraten met muziek, boeken en filmfragmenten.

PROGRAMMATIJDEN, ZAT 14 JAN 2017

16.00-16.45│ Performance & film, Teijin Auditorium

Na de eerste performance op vrijdag 13 januari zal Alicia Framis voor de tweede keer Century 22 uitvoeren in haar spraakmakende gele pak.

CREDITS

Dit project wordt gesteund door The Art of Impact en BEAR, Artez, Arnhem.

Curator: Alicia Framis  Assistent curator: Britte Sloothaak  Research en productie: Laura A. Dima  Performers: Alicia Framis / Aldo E. Ramos / Carla Isidorou / Melanie Chrissy Bos / Marthe Kooning / Nagare Willemsen / Natasha Kittin / Vien Slotema  Productie: Henri Sandront, Noor Kloosterman  Stagiaire: Lian van Schaik

http://www.stedelijk.nl/en/calendar/events/stedelijk-statements-alicia-framis-century-22#sthash.b6aK1wgG.dpuf

Deel dit