Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Toneelschool - Dracula

Dracula, een voorstelling van derdejaars studenten van de Toneelschool, gebaseerd op het werk van theatersensatie Michael Matthews, in regie van Nita Kersten, beiden regisseur bij Toneelschuur Producties.

Toneelschuur Lange Begijnestraat 9 Haarlem
Toneelschool - Dracula

 


Dracula, een voorstelling van derdejaars studenten van de Toneelschool, gebaseerd op het werk van theatersensatie Michael Matthews, in regie van Nita Kersten, beiden regisseur bij Toneelschuur Producties.

Nita Kersten leerde het werk van schrijver, performer en all-round maker Michael Matthews onlangs kennen bij de Tribute to Michael Matthews avond in de Schuur. Matthews kwam in 1984 als twintiger van Amerika naar Nederland en maakte zijn eerste producties als regisseur bij de Toneel­schuur Producties onder de bezielende leiding van oud-directeur Frans Lommerse. Nita Kersten ging vorig jaar aan de slag met de tekst Dracula van Michael Matthews, samen met tweedejaars studenten van de Toneelschool. Dit resulteert in PROEFwerk; een kijkje in de keuken van het werk van de Nederlandse kunstvakopleidingen, met nu derdejaarsstudenten Thor Braun, Serah Meijboom en Koen van der Molen.

Dracula is eenmalig te zien op zondag 26 november om 15:00 uur


Foto: Bart Grietens


Over de voorstelling
Dracula vertelt ons het verhaal van een jonge pizzabezorger met aids, die terechtkomt in het huis van vampiers. Waarop de vampiers in paniek raken, want bloed drinken van iemand met aids, maakt dat niet zelfs een vampier sterfelijk?
De middag start met een inleiding in de zaal door Maarten van Hinte.


Michael Matthews
Matthews kwam in 1984 als twintiger van Amerika naar Nederland, en maakte zijn eerste producties als regisseur bij de Toneelschuur Producties onder de bezielende leiding van oud-directeur Frans Lommerse. “Michael Matthews was een zeer talentvolle, acteur, regisseur, choreograaf, danser, schrijver, vormgever, scenarist, bewerker en theatermaker. Een multitalent die met een grote dosis humor, intellect en nieuwsgierigheid, de zwaarste onderwerpen dragelijk in een voorstelling kon brengen.
Hij zag toneel als persoonlijk uitdrukkingsmiddel van een autonoom kunstenaar. Daarnaast was Michael Matthews vooral een schat van een man,
” aldus Frans Lommerse.

Ruim tien jaar later schreef, regisseerde en speelde Matthews in de Toneelschuur zijn imposante en bitterzoete zwanenzang The Monster Trilogy. In de jaren tussen zijn komst in 1984 en zijn overlijden in Haarlem in 1996 werd hij onmiskenbaar één van de blikvangers van het Nederlandse avantgarde theater. Zijn werk was elegant, interdisciplinair en eclectisch. Hij verbond de Grieken met funk, opera met club cultuur, cult-horror met klaagliederen, en bewoog met evenveel gemak en elegantie in het nachtleven als in de theaterelite. Daarin was hij zijn tijd ver vooruit.

Disciplines

Theater