Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Between Blue Waves and Green Corridors – The impact of an educational project

  • Onderzoek

Filmscreening (70’) / panel discussie (50’) / fragmenten van een theater performance

Na ruim twee jaar discussie wordt Blauwe Golven, het iconische omgevingskunstwerk van Peter Struycken in Arnhem, eindelijk gerenoveerd. Tussen Blauwe Golven en Groene Corridors, een film die begon als educatieproject bij BEAR, de afdeling beeldende kunst van ArtEZ, speelde hierbij een belangrijke rol.

ArtEZ Oude Kraan 26 Arnhem, ArtEZ Auditorium
Between Blue Waves and Green Corridors – The impact of an educational project

In 2018 nodigde BEAR Hans van Houwelingen uit om met studenten onderzoek te doen naar de toenmalige gemeentelijke plannen om het kunstwerk te vernietigen om plaats te maken voor een nieuw park. Dit groeide uit tot een tweejarig onderzoeksproject en een film die is samengesteld uit vele uren interviews met politici, historici, buurtbewoners, scholen, bedrijven, juristen, erfgoedinstellingen, architecten, kunstinstellingen, kunstliefhebbers en kunsthaters.

Na vertoning van de film bespreken we onder leiding van Saskia Korsten met een aantal makers van de film en BEAR docenten de rol die de film heeft gespeeld in het besluitvormingsproces, de waarde van het werken in de openbare ruimte en het samen onderzoek doen in het kunstonderwijs. Tijdens de discussie brengt Anna Nijenhuis, ArtEZ-alumna Toneelschool, enkele fragmenten van de theatervoorstelling Blauwe Golven, die in het najaar van 2023 in première gaat en gebaseerd is op de film.

Panel: Hans van Houwelingen (kunstenaar), alumni BEAR Jack Engelbrecht en Bram Kuypers, Edward Thomson (co-hoofd BEAR), Nils van Beek (docent BEAR).
Moderator: Saskia Korsten | ArtEZ Research Collective
Performance: Anna Nijenhuis (theatermaker en alumna ArtEZ Toneelschool)

https://studiumgenerale.artez.nl/nl/agenda/between+blue+waves+and+green+corridors/