Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
-

Het HEM X ArtEZ Community Research Programme presenteert: Chapter 5IVE

  • Onderzoek

Op 5, 6 en 7 augustus presenteren deelnemers van het Community Research Programme van ArtEZ en Het HEM hun eindwerk en onderzoek. In de aanloop naar de eindpresentaties hebben de deelnemers 8 weken lang artistiek onderzoek gedaan naar hedendaagse ontwikkelingen op het platteland, een thema dat in tijden van de stikstofcrisis en boerenprotesten actueler is dan ooit.

-
Het HEM Warmperserij 1, het Hembrugterrein Zaandam
Fotografie master Werkplaats Typografie @ Het HEM
Studenten zitten buiten bij Het HEM in Zaandam. Foto door: Rachelle Stoffels

Het Community Research Programme van ArtEZ en Het HEM staat dit jaar in het teken van Chapter 5IVE, een grootschalige expositie van architecten Rem Kolhaas en Samir Bantal waarin de spanning tussen het platteland en de stad centraal staat.

Over Chapter 5IVE

Volgens de twee architechten vinden grote veranderingen in onze manier van leven namelijk al lang niet meer in de stad plaats, maar in de gebieden daarbuiten. Plattelandsgebieden worden het hardst getroffen door de gevolgen van klimaatverandering, maar bieden wellicht ook de beste oplossingen om met die gevolgen om te gaan. Tegelijkertijd lijkt de kloof tussen stad en platteland alleen maar te groeien, wat zorgt voor de nodige spanningen. Chapter 5IVE is een uitnodiging van Koolhaas en Bantal voor kunstenaars om via hun werk en artistiek onderzoek aan het werk te gaan met de spanning tussen platteland en stad, de mens en de natuur.

Het Community Research Programme heeft deze uitnodiging én uitdaging met beide handen aangenomen. Deelnemers hebben gedurende twee maanden via workshops, lezingen, het maken van kunst en kritisch dialoog het platteland en de stad onder de loep genomen. De deelnemers presenteren op 5, 6 en 7 augustus hun onderzoek in een tijdelijke expositieruimte in Het HEM. 

De deelnemers van Community Research Programma: Chapter 5IVE

Tijdens de eindpresentaties kun je het werk en onderzoek komen bewonderen van de deelnemers:

  • Natalie Sudova (Rusland)
  • Yonah de Beer (Nederland)
  • Malou van der Veld (Nederland)
  • Aditi Somani (India)
  • Blise Orr (Schotland)

Over het Community Research Programme

Deze zomer biedt ArtEZ een Advanced Study programma aan, dat in nauwe samenwerking met het Huis voor eigentijdse cultuur Het HEM wordt uitgevoerd. Tijdens dit programma word je intellectueel uitgedaagd en doe je geïntegreerd onderzoek in een creatieve en kritische gemeenschap in Zaandam. Je volgt diverse inspirerende workshops en wordt begeleid door ervaren onderzoekers van ArtEZ.  

Deze samenwerking met Het HEM maakt onderdeel uit van het innovatieve programma ‘Creatief Talent Werkt’, mogelijk gemaakt Regieorgaan SIA. Bij dit programma werken studenten nauw samen de praktijkpartner, om de innovatiekracht en de maatschappelijke relevantie van het  HBO in de praktijk aan te scherpen, en te kunnen verdiepen.

Website Community Research Programme

Meer over Het HEM

Het HEM is een nieuw huis voor eigentijdse cultuur in een voormalige kogelfabriek. Samen met de visionairs van deze tijd ontwikkelt Het HEM multidisciplinaire kunstprogramma’s waarmee ze een ander licht schijnen op de wereld om ons heen. Eens per jaar brengt Het HEM een nieuw Chapter waarin ze je meenemen in de wereld van de creatieve makers en denkers van nu: individuen die door hun persoonlijke verhaal, professionele praktijk of perspectief onze blik verruimen. Daarbij biedt Het HEM een podium aan uiteenlopende disciplines zoals beeldende kunst, dans, muziek, licht- en geluidskunst, theater en film, maar ook wetenschap, politiek en levensfilosofie.

Website van Het HEM