Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Re-Imagining the Human: openbaar college met Richard Kearney

'God is een schreeuw op straat'. Dit opmerkelijke godsbeeld wordt door Simon Critchley en Richard Kearney besproken in het boek van de laatste: Re-Imagining the Sacred (2015): a series of philosophical conversations. Samen met Critchley en andere invloedrijke denkers over de betekenis van religie in het seculiere tijdperk, zoals Charles Taylor, Catherine Keller en Gianni Vattimo, verkent Kearney de mogelijkheid van een 'geloof van de ongelovigen'. Hoewel veel mensen niet meer in een bestaande God geloven, hebben beelden en voorstellingen van God nog steeds een grote invloed op onze cultuur.

Instituto Cervantes Domplein 3 Utrecht
Beeld: Richard Kearney
Beeld: Richard Kearney

Keren we terug naar God na God, zoals Kearney suggereert in een eerder boek (Anatheism, 2012)? En als dat zo is, wat betekent dat dan voor ons mensbeeld en voor onszelf? Hoe kan een nieuwe voorstelling van het heilige samengaan met een nieuwe voorstelling van het menselijke? In 'Re-Imagining the Human', een seminar en openbare lezing (beide Engelstalig) aan de Universiteit voor Humanistiek, deelt Kearney deze vragen met het publiek. 

Peter Sonderen, lector Theorie in de Kunsten bij ArtEZ, neemt met een intervention deel aan het ochtendprogramma van de seminar (10.00-12.30 uur).

De Ierse filosoof Richard Kearney is professor in de filosofie aan het Boston College in de VS. Als vooraanstaand theoreticus op het gebied van verbeelding en narrativiteit ontleent Kearney inspiratie voor zijn werk aan tal van denkers, zoals Paul Ricoeur en Jacques Derrida. Hij situeert zijn studies in de hermeneutiek, de fenomenologie en de deconstructie. Zijn eerste grote publicatie was The Wake of Imagination (1988), waarin hij de geschiedenis van de verbeelding onderzoekt.

Richard Kearney
Richard Kearney

De conferentie wordt georganiseerd door de Universiteit voor Humanistiek (UvH), ArtEZ Academie voor Kunst & Design Zwolle, de Stichting Thomas More, en het internationale onderzoeksconsortium Simagine.