Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

ArtEZ leest: Geschoffeerd. Belarus

Activism is alive!

Foto: Homoatrox
Foto: Homoatrox

Het zal je niet zijn ontgaan: sinds de verkiezingen van afgelopen augustus gaan in Wit-Rusland grote groepen mensen de straat op om te protesteren tegen het bewind van Aleksandr Loekasjenko. De demonstraties worden gewelddadig de kop ingedrukt, maar de geest van de vreedzame revolutie lijkt niet te stoppen. 

Te midden van de demonstraties, afgelopen september, schreef de Wit-Russische toneelschrijver Andrei Kureichik een vlammende toneeltekst, Geschoffeerd. Belarus, waarin hij documentaire teksten en ooggetuigenverslagen vermengd tot een theatraal verslag ‘from the battle grounds’.

Zeven personages, van Loekasjenko en diens zoon tot aan oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, een opstandeling en een waarnemer bij het kiesbureau, vertellen hun verhaal over de verkiezingen en de nasleep. De tekst is rauw en ongepolijst, maar niet zonder hoop en optimisme.

Op dinsdag 24 november om 19.30 lezen wij Geschoffeerd. Belarus een politiek stuk van de Wit-Russische toneelschrijver Andrei Kureickik, waarin hij documentaire teksten en ooggetuigenverslagen vermengd tot een theatraal verslag “from the battlegrounds”.

Via De Leesclub, zijn wij gewezen op de mogelijkheid om actief deel te nemen in het aankaarten van de nijpende situatie in Wit- Rusland. De toneelschrijver Andrei Kureickik heeft dit stuk geschreven als daad van verzet en om aandacht te vragen voor de politieke oppressie waaronder het land gebukt gaat. Op verschillende plekken in de wereld is dit stuk al gelezen en deze daad wordt voortgezet in Nederland. Maaike van Rijn heeft de tekst met spoed naar het Nederlands vertaald, HNT leest in Den Haag, bij Frascati in Amsterdam wordt gelezen en ArtEZ laat van zich horen.

In een samenwerking tussen de Toneelschool en Docent Theater brengen wij de lezing van Geschoffeerd. Belarus.

Luister mee naar een indringend en actueel stuk en zegt het voort.

Luister nu

Lezers:
o.a. Remy Meeuwsen, Esther van Steenis, Nina de Wringer, Hannah Vrijenhoek, Tim van der Molen, Joppe Klein en Sytze Bouma.

 

Disciplines

Theater , Docentopleidingen