Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Webinar ArtEZ Community Cultureel Ondernemerschap

  • Ondernemen

Ervaringen met nieuwe leerlijnen ondernemerschap

Studeer je na vier jaar af, is het werkveld waar je voor bent opgeleid totaal veranderd door COVID-19. Veel van onze jonge alumni worstelen hier op dit moment mee. Hoe kunnen wij onze huidige studenten opleiden tot weerbare, flexibele en ondernemende kunstenaars die kunnen bijdragen aan het innoveren van hun eigen toekomstige werkveld?

Het belang van effectief onderwijs over ondernemerschap is het afgelopen half jaar belangrijker geworden dan ooit.
Tijdens deze bijeenkomst van de Community Cultureel Ondernemerschap spreken drie collega’s over leerlijnen die zij hebben ontwikkeld voor de opleidingen BEAR/Fine Art Arnhem, Klassieke Muziek Zwolle en Jazz & Pop Zwolle.

ArtEZ Onderlangs 9 Arnhem, Webinar

Programma

Per spreker 20 minuten presentatie, daarna vragen en plenair gesprek.

Waar

Online webinar, na aanmelding wordt toegangslink gestuurd.

Voor wie

Docenten, hoofden, studieloopbaanbegeleiders en coördinatoren die geïnspireerd willen worden en kennis en ervaring willen delen met collega’s.

De Sprekers

Fleur Lamers - BEAR/Fine Art Arnhem
In 2019 is de opleiding BEAR (Fine Art Arnhem) van start gegaan met de pilot ‘How to Connect’. Dit programma gaat over het maken van verbinding met de maatschappij en publiek. Studenten leren hoe zij positie kunnen kiezen. Het doel is om zonder verlies van autonomie, in het verlengde van het kunstenaarschap, het ondernemerschap te stimuleren. BEAR definieert ondernemerschap als alle activiteiten die de kunstenaar ontwikkelt om een profilering en positionering te vinden en het werkveld in stapt om een zelfstandige, economisch haalbare, beroepspraktijk op te bouwen.
Fleur Lamers (coordinator en docent van ‘How to Connect’) vertelt over de inzichten die zij na één jaar ‘How to connect’ heeft opgedaan.

Ati Gottschal en Pieter van Engelen - Klassieke Muziek Zwolle
“Als je goed wil musiceren, dan heb je geen tijd voor ondernemen”.
De opleiding Klassieke Muziek herkent zich niet in bovenstaande stelling. In Zwolle heeft het curriculum een radicale wijziging doorgemaakt. Het aanleren van een ondernemende houding is geen los vak, het zit verweven in nagenoeg alle vakken en toetsen. Meer dan ooit worden studenten tijdens hun bacheloropleiding midden in de samenleving gezet.
Ati Gottschal (hoofd Klassieke Muziek) en Pieter van Engelen (docent ondernemersvaardigheden) zullen in deze presentatie de visie, aanpak en ervaringen voor het voetlicht brengen.

Tilmar Junius - Jazz & Pop Zwolle
Jazz & Pop Zwolle bouwt al een aantal jaar aan een nieuwe leerlijn Ondernemerschap: klassikale theorie in jaar II, themadagen in jaar III en het maken van een businessplan als keuzemogelijkheid in jaar IV. Ieder jaar scherpt de opleiding de leerlijn aan. Het afgelopen jaar werd bijvoorbeeld een nieuw breed-georiënteerd docententeam, dat met beide benen in het werkveld staat, aangetrokken. Een verdiepende minor en een praktijkbureau staan nog op het verlanglijstje voor verdere doorontwikkeling.
Tilmar Junius (hoofd Jazz & Pop) heeft de leerlijn intensief met alumni geëvalueerd en vertelt over de inzichten die dat heeft opgeleverd.

Aanmelden

We organiseren het dit keer in de vorm van een webinar, zodat iedereen die wil kan deelnemen. Meld je hier aan.