Vormgeving


Inhoud:

Zoeken

Actueel

Lewis Trondheim in gesprek met studenten Comic Design

Op 25 april 2014 komt striptekenaar Lewis Trondheim naar ArtEZ in Zwolle om met studenten Comic Design in gesprek te gaan. Van 10.00 uur tot 12.30 uur kunnen studenten allerlei vragen stellen waarop Trondheim al tekenend antwoord geeft. Het tekenproces wordt direct boven zijn hoofd gebeamd. Studenten zullen hem vragen stellen over zijn inspiratie, werkwijze en tekenaarschap, maar vooral ook over het huidige stripdiscours in Europa, het onderzoek, de stripkritiek en het opdrachtgeverschap.

 

Deze sessie is live te volgen op www.artez.nl/live.

 

Donjon - Lewis Trondheim

 

Vooruitstrevend tekenaar én stripkenner

Trondheim, geridderd tot Chevalier des arts et lettres in Frankrijk, staat bekend als een van de meest vooruitstrevende stripmakers in het Franse Comic circuit en geldt als Europa’s grootste stripkenner. Hij won in 2006 de Grand Prix van d’Angoulème International Comics Festival en is medeoprichter van het fameuze uitgevershuis l’Association. Hij beheerst verschillende genres in het medium strip, van het fantasierijke Donjon tot de  graphic novels 'Mildiou' (1994) en 'La Mouche' (1995), het filosofische Kobijn en de kinderserie Kaput & Sozky.

 

Donjon

De meesten zullen Trondheim kennen van de serie Donjon die hij samen met Joann Sfar in 1998 lanceerde. Trondheim en Sfar ontwikkelden zowel het scenario als de visuals voor deze serie, die gaat over een fictief koninkrijk. Bevriende tekenaars maakten daarnaast geheel in hun eigen stijl maar binnen het scenario van Donjon uiteenlopende spin-offs, wat betekent dat zij de wereld van Donjon uitbreidden met hun eigen verhalen. Zo is de 'Donjon Potron-Minet' serie verschenen, gemaakt door Christophe Blain, die zich afspeelt 100 jaar voor de eerste Donjon uitgave. Deze werkwijze waarbij tekenaars verschillende spin-offs rond een gegeven scenario creëren was in die tijd geheel nieuw voor Europa.

 

Trondheim is op uitnodiging van het Institut Fançais in Nederland. Gedurende dit bezoek gaat hij in gesprek met studenten van ArtEZ en houdt hij een signeersessie bij Lambiek, Europa’s oudste en Nederlands grootste stripspeciaalzaak.
 


Navigatie:


Opleidingskeuze:

> ArtEZ home