Studium generale


Inhoud:

Studium generale

 

Coming up:
Van 6 tot en met 8 november 2015 organiseert ArtEZ studium generale in samenwerking met Rijksmuseum Twenthe een driedaags festival over de mens en kunst in een technologische toekomst

 

FRANKENSTEIN FESTIVAL

Uit hoeveel vlees en bloed bestaat de toekomstige mens?

 

Alice is een kleine zorgrobot. Haar gezicht lijkt op een schattig popje, haar lijf is van plastic. Alice zit op de bank bij een bejaarde vrouw in een zorginstelling en voert een gesprek. “Hoe gaat het met u mevrouw?” en…”Voelt u zich wel eens eenzaam?” (uit de docu Ik ben Alice, Sander Burger, 2015).

 

Het is een prachtige ontwikkeling, een zorgrobot die ouderen helpt de eenzaamheid te verdrijven. Maar tegelijk ook een spannende. Creëren we hier niet het hedendaagse monster van Frankenstein? Reeds in 1818 beschreef Mary Shelley in haar boek Frankenstein, the Modern Prometheus de op dit moment volop actuele botsing tussen de nieuwsgierigheid en het vooruitgangsgeloof en de diepe angsten voor technologische vernieuwing.

 

Wat technologische ontwikkelingen betekenen voor ons mens-zijn, kunnen we niet helemaal overzien. Maar dat nanotechnologie, biotechnologie, informatietechnologie en neurowetenschappen steeds meer met elkaar verweven raken, is een feit. Techniek neemt de wereld over. Tijdens het Frankensteinfestival onderzoeken we wat dit betekent voor de mens in de toekomst.

 

6 november 2015: HOMO TECHNICUS


Tijdens het Frankstein Festival organiseert studium generale het symposium Homo Technicus.

'De tijd van het humanisme – van de vrije, autonome, op zichzelf staande mens – is definitief voorbij. Wij kunnen alleen nog op technische wijze mens zijn' (Peter- Paul Verbeek).

Hoe verandert ons leven en zien wij er straks uit? Ontstaat er een nieuw soort mens? Uitgaande van de huidige kennis en creativiteit van Homo sapiens zijn de mogelijkheden legio: wat te denken van de Homo mobilis , Homo sensus, Homo prostheticus, Homo naturalis of Homo sedentarius. Een programma met workshops, lezingen, performances, presentaties en meer.

  

Gasten die je kunt verwachten in het programma zijn: Peter-Paul Verbeek (filosoof), Yvonne Dröge Wendel (beeldend kunstenaar), Pinar & Viola (beeldend kunstenaars/vormgevers), Michel van der Aa (componist), Kris Verdonck (theatermaker/beeldend kunstenaar), Andros Zins-Browne (danser/choreograaf), Jonathan Reus (kunstenaar/onderzoeker), Marloeke van der Vlugt (theatermaker/onderzoeker), Dana Linssen (filmrecensent), Judith van der Elst (antropoloog), Joris Weijdom (Media and Performance Laboratory HKU), Tin Men & the Telephone (jazz musici), Chagall (zangeres/ performer MiMu-gloves), Peter van Bergen (musicus)en vele anderen. Daarnaast zijn er presentaties in samenwerking met ArtEZ Art Business Centre en Rijksmuseum Twenthe.
 
Op 7 november en 8 november gaat onze zoektocht verder met een caleidoscopisch programma van technologische en artistieke ontwikkelingen: een podium voor allerlei initiatieven op het gebied van kunst, technologie en wetenschap, expertmeetings, workshops, lezingen, presentaties, performances, een filmfestival, enz.

 

Datum ArtEZ studium generale programma: 6 november 2015
Locatie: The Performance Factory Enschede
Definitief programma en inschrijving: vanaf 7 oktober 2015 via deze site 

 
Het programma is openbaar toegankelijk.

 

Op de hoogte blijven van het programma? Schrijf je dan hier in en ontvang onze nieuwsberichten.

 

Volg ons blog:
Blog
 

Nu op onze blog:

Inhuman

 

Like ons op facebook:
Facebook
 

Terugblikken? Check ons vimeokanaal voor lezingen en interviews met kunstenaars en wetenschappers uit onze programma's: Vimeo

 

 

 

Vorige festivalprogramma’s kun je inzien onder Archief en onder Video.
 
 
Kijk hier nog even terug naar De Grote Geheugenshow:  

Video gemaakt door O.K. Parking

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Navigatie:


Opleidingskeuze:

> ArtEZ home