Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Uitwisseling

ArtEZ moedigt studenten aan om, tijdens hun studie bij ArtEZ, een periode in het buitenland te studeren. Dit noemen we uitwisseling. Voordat je op uitwisseling kunt, is het belangrijk dat je op tijd een aantal dingen regelt. Hieronder leggen we je uit waar je allemaal op moet letten. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Stuur dan een mailtje naar exchanges@artez.nl.

Wat zijn de deadlines?

Let tijdens het hele proces goed op de deadlines. Aanmeldingen na de deadlines worden niet geaccepteerd!

  • Wil je in het 1e semester of het hele collegejaar op uitwisseling? Laat dan voor 30 november weten wat de top 3 van je partnerscholen is.
  • Wil je in het 2e semester op uitwisseling? Laat dan voor 31 mei weten wat de top 3 van je partnerscholen is.

Ga hieronder naar 'Nominatie bij partnerscholen' om te lezen wat je precies moet doen.

Hoe meld je je aan?

Voordat je je kunt aanmelden voor een uitwisseling moet je onderstaande stappen doorlopen. Let goed op wat je wanneer moet aanleveren bij de partnerscholen!

  • Je kunt naar verschillende partnerscholen. Hieronder zie je welke dat zijn:

    1. Ga in overleg met het hoofd / de coördinator van je opleiding om te bespreken wat een interessante uitwisseling voor jou kan zijn.
    2. Maak een top 3 van de partnerscholen die je interessant vindt. Let op: we kunnen helaas niet garanderen dat je ook daadwerkelijk genomineerd wordt voor alle partnerscholen uit je top 3.
    3. Begin al vroeg met het voorbereiden van je portfolio (of recordings voor dans- en muziekstudenten). Om toegelaten te worden voor de school van je keuze is een sterk portfolio van belang.
    • Laat voor de deadline weten wat je top 3 is. Dit doe je via Osiris Student/Stay Abroad. De volgorde van je top 3 is leidend voor onze nominatieprocedure.
    • Na de deadline bekijkt de afdeling Studentenzaken alle aanmeldingen en zoekt uit welke student waar genomineerd kan worden. Dit noemen we de nominatieprocedure. Let op: er zijn maar een beperkt aantal plaatsen bij elke partner beschikbaar. Daarom moet er regelmatig een selectie gemaakt worden binnen de aanmeldingen. De kans is dus aanwezig dat je voor één of meer scholen niet genomineerd kunt worden.
    • Zodra je genomineerd bent voor één of meer van de door jou gekozen scholen, krijg je hierover bericht van Studentenzaken. Als je genomineerd bent voor een of meer partnerscholen dan verplicht je je tot aanmelding bij deze partnerscholen.
    • Ook als we je niet kunnen nomineren voor een van de partnerscholen krijg je bericht van Studentenzaken.

    Houd in dit proces rekening met een verwerkingstijd van 2-3 weken. We houden hierbij rekening met alle deadlines van de partnerscholen voor je aanmelding.

  • Je kunt je alleen aanmelden bij onze partnerscholen als je van Studentenzaken te horen hebt gekregen dat je genomineerd bent! Houd zelf goed de deadlines en aanmeldingsprocedure van de partnerscholen in de gaten! 

    • Je dient je aanmelding in bij de partnerschool of partnerscholen waarvoor je genomineerd bent.
    • Elke partnerschool heeft een andere procedure voor het aanmelden. Kijk op de websites van de partnerscholen goed naar welke documenten je moet indienen.
    • De partnerschool zal jou en de afdeling Studentenzaken laten weten of je toegelaten bent. Als je voor meer scholen toegelaten bent, geef dan via exchanges@artez.nl door wat je keuze is. Vergeet ook niet om je af te melden bij de andere partnerscholen!
  • Als duidelijk is naar welke partnerschool je gaat, dan kun je starten met het aanvragen van een beurs.

    • Ga je naar een land binnen de EU? Of naar Noorwegen, Liechtenstein, IJsland, Turkije of Macedonië? Dan kun je een Erasmus+ beurs aanvragen. Op de pagina Beurzen vind je meer informatie en de voorwaarden. Als bekend is bij welke partnerschool je bent toegelaten, laat dan de afdeling Studentenzaken weten naar welke partnerschool je gaat. Je krijgt dan een Leerovereenkomst (Learning Agreement) en een Beursovereenkomst (Grant Agreement) toegestuurd. Deze documenten moet je invullen en uploaden in Osiris Student/Stay AbroadLet op: pas als de Leerovereenkomst en de Beursovereenkomst ingediend zijn, dan is je aanvraag voor de Erasmusbeurs compleet.
    • Ga je naar een land buiten de EU? Dan kun je in aanmerking komen voor een NL Scholarship. Lees op Beurzen meer over de voorwaarden, de aanvraagprocedure en de deadlines. Als duidelijk is naar welke partnerschool je gaat, dan krijg je van de afdeling Studentenzaken een Learning Agreement toegestuurd. Dit document moet je invullen en uploaden in Osiris Student/Stay Abroad.

    Lees de informatie voor de aanvraagprocedure van de beurs goed door en volg de stappen in Osiris Student/Stay Abroad.

Waar moet je verder nog aan denken?

  • Heb je een verblijfsvergunning (voor studie) in Nederland? Schrijf je dan niet uit bij de gemeente! Het is belangrijk dat je ergens in Nederland ingeschreven blijft staan. Anders denkt de IND dat je vertrokken bent en je je verblijfsvergunning niet langer nodig hebt. Als je hier vragen over hebt, dan kun je contact opnemen met de afdeling Studentenzaken.

    Als je met een verblijfsvergunning voor Nederland op uitwisseling wilt, dan zijn daar voorwaarden aan verbonden. Meer informatie vind je op de website van de IND. Neem hiervoor contact op met de afdeling Studentenzaken.

    Heb je een verblijfsvergunning nodig voor het land waar je heen wilt? Vraag de partnerschool waar je heen gaat of ze hier hulp bij bieden. Als ze dit niet doen, dan is het belangrijk dat je zelf ruim op tijd begint aan het proces. Het kan soms behoorlijk lang duren voor je je verblijfsvergunning krijgt. Ook moet je rekening houden met de kosten die verbonden zijn aan het aanvragen van een vergunning. Deze verschillen per land.

  • Waar je gaat wonen is afhankelijk van de instelling waar je heen gaat. Sommige instellingen hebben een campus waar ze kamers vrijhouden voor uitwisselingsstudenten. Vaak moet je je hier vooraf voor aanmelden. Let daarom goed op de deadlines die de school hiervoor aanhoudt. Is het al bij je eerste aanmelding relevant of hoef je dit pas aan te geven nadat je bent toegelaten? Voor vragen hierover kun je terecht bij de partnerschool.
    Veel partnerscholen hebben, net als ArtEZ, geen campus voor studenten. In dit geval is het belangrijk dat je zelf op tijd begint met het zoeken naar een kamer. Net als in Nederland zijn er veel verschillende manieren waarop je een kamer kunt vinden. Je kunt hiervoor de partnerinstelling om advies vragen. Daarnaast kun je op internet ook advies vinden. Facebookpagina's helpen regelmatig ook goed bij vinden van studentenhuizen!

    Als je voor een paar maanden naar het buitenland gaat, dan mag je misschien je kamer onderhuren aan een andere student. Denk daarbij vooral aan de ArtEZ studenten die net beginnen aan hun studie of de uitwisselingsstudenten die voor een paar maanden bij ArtEZ komen!

  • Let op: Ga je op uitwisseling naar een land buiten de EU? Besteed dan extra aandacht aan verzekeringskwesties!

    Ziektekostenverzekering

    Alle studenten moeten verzekerd zijn voor gezondheidszorg in het buitenland. Houd er rekening mee dat je verzekering mogelijk niet (de totale kosten) van je medische kosten dekt. Wij adviseren je om over de voorwaarden van je verzekering contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. En indien nodig een aanvullende verzekering af te sluiten. Als je naar een land binnen de EU gaat, dan moet je een Europese ziekteverzekeringskaart hebben.

    Reisverzekering

    ArtEZ heeft een collectieve reisverzekering voor studenten die voor een uitwisseling naar het buitenland gaan. Studenten zijn verzekerd via de AIG Travel Guard reisverzekering (polisnummer 60146509). Alleen reizen die in opdracht van ArtEZ zijn gemaakt, vallen onder deze polis.

    Aansprakelijkheidsverzekering

    Iedereen die in opdracht van ArtEZ werkzaamheden verricht, ontvangt een aansprakelijkheidsverzekering via de Algemene bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (polisnummer V0100108272). Dit geldt ook voor studenten die een nationale of internationale uitwisseling doen.
    Naast deze collectieve aansprakelijkheidsverzekering is het belangrijk dat je een éigen aansprakelijkheidsverzekering hebt. Alleen incidenten die werk- of studiegerelateerd zijn, vallen namelijk onder de ArtEZ-verzekering. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij voor meer informatie over de aansprakelijkheidsdekking tijdens je uitwisseling in het buitenland.
    In bepaalde gevallen zal de eerste aansprakelijkheidsverzekering voor schade worden gevorderd van de partij die het incident heeft veroorzaakt, in welk geval de ArtEZ-verzekering als secundaire verzekering zal dienen.

    Ongevallenverzekering

    Regel je eigen ongevallenverzekering als je een 24/7 ongevallenverzekering wilt hebben tijdens je uitwisseling in het buitenland.

  • Omdat je je Nederlandse studentenkaart niet in het buitenland kunt gebruiken, kun je een vergoeding krijgen. Ga voor meer informatie naar OV-vergoeding buitenland – DUO.

Waar kun je terecht voor meer informatie?

Bekijk ook de sites van WilWeg en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Heb je meer informatie nodig? Laat dit dan weten via exchanges@artez.nl.