Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Sociale veiligheid bij ArtEZ

ArtEZ staat voor een inclusieve en veilige leer- en werkomgeving voor alle leden van de ArtEZ community. In een wereld waar polarisatie steeds vaker lijkt voor te komen, is inclusie en diversiteit allesbehalve vanzelfsprekend. Of het nu gaat om geïnstitutionaliseerde discriminatie, het bestaan van sociale en maatschappelijke ongelijkheid, (voor-)oordelen, of het niet horen van de minderheidsstem: het is belangrijker dan ooit om inclusie en diversiteit op alle vlakken van onze organisatie stevig op de kaart te zetten.

Foto: Christein van Hoffen
Foto: Christein van Hoffen

We blijven in verbinding en gesprek met alle ‘stemmen’ in onze gemeenschap: zowel degenen die naar voren treden als degenen die op de achtergrond blijven. We formuleren niet alleen waar we tegen zijn, maar juist ook waar we voor zijn. We rusten onze docenten, studenten en medewerkers toe voor het voeren van dit gesprek.

Het is belangrijker dan ooit om verschillen te respecteren, verschillen te vieren en daarmee uitsluiting te voorkomen. Het begrip inclusie verwijst niet alleen naar etniciteit of afkomst, maar ook naar onzichtbare factoren, zoals bijvoorbeeld psychische aandoeningen en mentaal welzijn, en andere opvattingen en overtuigingen, ook al zijn het niet de onze. ArtEZ wil in de breedste zin van het woord een veilige leer- en werkomgeving bieden. ArtEZ wil als instituut zelf actief werk maken van inclusie en diversiteit. We hebben daarom het initiatief genomen tot het opstellen van de Code Sociale Veiligheid voor het kunstonderwijs.

We dragen de volgende principes uit rondom dit thema:

  • We blijven in gesprek met elkaar
  • We verwelkomen afwijkende perspectieven, stemmen en meningen
  • We tonen respect voor elkaars achtergronden, standpunten, zienswijzen en belangen
  • We zijn solidair met elkaar en kijken naar elkaar om
  • We blijven deze moeilijke gesprekken voeren én daarbij de verbinding zoeken

Waar kun je terecht?

Studentendecaan

Bij de studentendecaan kunnen studenten terecht om diverse onderwerpen vertrouwelijk te bespreken. Of het nu gaat om je studie, je studievoortgang of vragen van persoonlijke aard. Meer informatie

Externe vertrouwenspersonen

Medewerkers of studenten die zich in hun werk- of studiesituatie geconfronteerd voelen met ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminerende opmerkingen of (seksuele) intimidatie, kunnen zich wenden tot een externe vertrouwenspersoon. Ook alumni kunnen hiervoor bij de vertrouwenspersoon terecht.

Klachtenloket

ArtEZ heeft één loket voor klachten, conflicten en mediation. De medewerker of student van ArtEZ die een conflict ervaart met de organisatie, collega’s of leidinggevenden of zich benadeeld voelt als gevolg van een beslissing die door een hoofd, directie of bestuur is genomen, kan dit melden bij dit loket om in vertrouwelijkheid te onderzoeken op welke wijze de klacht of conflict het beste kan worden opgelost. Klachten kunnen worden ingediend per mail: klachtenloket@artez.nl

Meer informatie over sociale veiligheid, inclusie en diversiteit bij ArtEZ: