Agenda


Inhoud:

Zoeken

Exposities

Cor & de AKI
16 maart 2015 t/m 25 april 2015

Tijd: zie info hieronder
Locatie: van 16 t/m 27 maart bij AKI ArtEZ en van 3 t/m25 april bij galerie WVIII
Plaats: Enschede

Cor & de AKI foto Paul Hajenius

 

Van 16  maart tot en met 25 april  is in  Enschede op  een foto-expositie te zien van ruim 20 oud studenten van de in 2013 overleden Amsterdamse fotograaf Cor Jaring. De expositie is eerst te zien bij kunstacademie AKI ArtEZ en daarna bij galerie WVIII.  In Amsterdam wordt tijdens de grote Cor Jaring expositie, “Cor was hier” in het tuinhuis van Huis Marseille museum voor fotografie, onder de naam “Expeditie Enschede”, ook aandacht besteed aan het werk van diezelfde oud studenten. Deelnemende fotografen zijn oud-AKI studenten: Diana Diemel, Eddy van 't Westende, Freddy Hasenbos, Gerhard van Dragt, Guido van Dooremaalen, Hans de Groot, Hans Verstegen, Herman van den Boom, Jan Wierda, Johan Jonker, Julius Visser, Kees Maas, Martin Scheffer, Onno Dirks, Paul Hajenius, Sander Francken, Simone Hassing, Walter van Lotringen, Willem Boom, Willem Wisselink, Wim Wiskerke en Wout Lipper.

 

Cor Jaring op de AKI
Cor Jaring is vooral beroemd geworden door zijn iconografische tijdsbeelden uit de jaren 60/70. Amsterdam, Provo-happenings ,rookbom trouwen Beatrix/Claus en de bedpeace-scene van Beatle John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Amsterdam. Onderbelicht echter is zijn rol als docent fotografie, twintig jaar lang! – van 1971 t/m 1991-, aan het destijds als anarchistisch bekend staande kunstinstituut de AKI. Tientallen studenten zijn door Cor ingewijd in de geheimen van de fotografie. Zijn manier van kijken, maar veel meer nog zijn manier van doen, ondernemen, heeft velen geinspireerd. Zijn bevlogenheid was aanstekelijk en hij maakte zijn studenten deelgenoot van zijn wereld. Met als uitvalbasis de AKI ging Cor wekelijks met zijn studenen op fotosafari in en om Enschede. Dikwijls ook ging de groep met Cor voor grotere, langlopende projecten het land in. Solextour, Nederland is bijna klaar, Kikkerexpresse. Cor introduceerde zijn leerlingen aan zijn vriendenclub; rookmagier Robert Jasper Grootveld, Kees Hoekert etc. etc. Door die contacten vibreerden in Twente de jaren 60 noch lang door.... Cor Jaring was dus niet alleen docent fotografie maar veel meer misschien nog leraar levensfilosie. Bekrompen provincialisme bestond niet voor hem, hautain grootsteeds gedrag was hem even vreemd. Het leven van mensen in Tietsjerkradeel was net zo belangrijk als die van Amsterdam, Tokyo of... Enschede.
 

Overzicht exposities Cor & de AKI:
-16 t/m 27 maart Galerie AKI ArtEZ Hulsmaatweg 35 Enschede (te zien van ma. t/m vr. op openingstijden van de academie, ma.t/m do. van 09.00 – 21.00 uur vr. van 09.00 – 17.00 uur)
– 3 t/m25 april galerie WVIII Wilhelminastraat 8 Enschede (openingstijden: vr.za.zo. van 13.00 – 17.00 uur)
– 14 maart t/m 28 juni tuinhuis Huis Marseille Museum voor fotografie Amsterdam. Voor meer info: www.huismarseille.nl

 

 Expo werk van Cor Jaring:
13 maart t/m 12 juli 2015 in het Stadsarchief Amsterdam;

Cor Jaring Fotograaf, Magisch Centrum Amsterdam 1965-1975
 zie: www.stadsarchief.amsterdam.nl
 


 


Navigatie:


Opleidingskeuze: