Agenda


Inhoud:

Zoeken
Plaats
Selecteer op:
Voorlichtingsactiviteiten
Finals

Agenda

Seminar HET BESTAAN EN DE DINGEN
31 oktober 2014

Tijd: 10.00 - 16.30 uur
Locatie: ArtEZ Art Academy / Rhijnvis Feithlaan 50
Plaats: Zwolle

Graag nodigt het ArtEZ lectoraat Theorie in de kunsten u uit voor het seminar ‘Het bestaan en de dingen’ op vrijdag 31 oktober 2104.

 

Het seminar is een initiatief van de onderzoeksgroep KUNST EN EXISTENTIE die, als onderdeel van het lectoraat, gedurende een periode van twee jaar zich vanuit Zwolle heeft ingespannen om de betekenis en implicaties van existentiële vraagstukken, die in de hedendaagse kunsten spelen, te verkennen en te onderzoeken.

 

De kunsten blijken op een bijzondere manier verbonden met vragen die met ons bestaan te maken hebben. Sterker nog kunst en existentie lijken soms wel met elkaar samen te vallen omdat kunst vaak gaat over onze verhouding met de wereld, of concreter, over onze relatie met de dingen. Ontwerpers beweren al jaren dat ze de wereld ofwel de dingen vormgeven. Er is kortom iets speciaals aan de hand tussen ons, de kunsten en de dingen. Maar hoe zit dat eigenlijk? Wat zeggen kunstwerken en voorwerpen van design over onze verhouding tot de dingen? Wat willen wij met het ding en wat wil het ding met ons? Of kun je die vraag niet beantwoorden?

 

Deze vragen vormen de achtergrond van het seminar dat zal starten met een:

  • Inleiding op het thema kunst en existentie van Peter Sonderen, lector Theorie in de kunsten
  • Keynote lezing van Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente: ‘Technologie, ethiek en de dingen’.

Na de lunch volgen vier workshops waarin inzichten van de onderzoeksgroep centraal staan. Iedere deelnemer kan twee workshops naar eigen keuze volgen. Hierin staat de dialoog centraal en wordt van iedereen een actieve inbreng verwacht omdat we onze inzichten verder willen brengen.

  • Workshops:

- Renée van Riessen: Marina Abramovic en Bas Jan Ader, kwesties van bestaan
- Wilhelm Weitkamp: Lust, Metahaven en Next Nature: ontwerpstrategieën na het postmodernisme
- Harbert Booij: Achter de dingen komen met o.a. Dom van der Laan
- Nelleke Hendriks: Bevordert het nieuwe maken de sympathie van de dingen (Lars Spuybroek)?


Deelname aan het seminar is kosteloos (incl. lunch), aanmelden verplicht.

Graag aanmelden via een e-mail bij theoryinart@artez.nl onder vermelding van ‘Het bestaan en de dingen’. Het aantal plaatsen is beperkt, opgave z.s.m. doch uiterlijk voor 15 oktober.

 

Meer info: Lectoraat Theorie in de kunsten / 026 35 35 734


 


Navigatie:


Opleidingskeuze: